DSC_0063.jpg

Täältä saa aivan taivaallista kylmäsavuporoa, ja sitä on nautiskeltu niin sellaisenaan, leivän päällä kuin savuporo-suppilovahverokeitossa, joka lämmittää ja elvyttää ihanasti hiihtolenkin jälkeen. Keittoa varten tarvitaan:

1 keltasipuli

1 prk tomaattipyrettä

noin 8 dl lihalientä

1 iso kourallinen kuivattuja suppilovahveroita

mustapippuria

1 prk (200–250 g)  savuporon makuista tuorejuustoa

20–30 g kylmäsavuporoa / annos

Pieneksi hienonnettu sipuli kuullotetaan öljyssä ja sekaan lisätään tomaattipyre ja rouhitaan myllystä mustapippuria. Kun tomaattipyreestä on haihtunut neste ja jäljellä on paksua, tummanpunaista tomaatti-sipulimössöä, sekaan lisätään kuumassa vedessä noin 10–15 minuuttia lionneet suppilovahverot nesteineen. Tämä neste voi korvata osan lihaliemestä, mikäli keitosta haluaa paksumpaa. Ohuemman keiton saa, kun liotusliemen lisäksi keittoon laitetaan noin 8 desilitraa lihalientä. Keitto saa hautua noin 20 minuuttia hiljalleen kiehuen, minkä jälkeen joukkoon sekoitetaan tuorejuusto. Sen jälkeen keiton ei tarvitse enää kiehua, vaan ainoastaan pulpahtaa kerran. Savuporon voi hienontaa pieneksi ja lisätä jokaisen onnellisen syöjän lautaselle.

DSC_0065.jpg

Savuporo on suorastaan suussasulavan herkullista ja myös sen verran suolaista, että keittoon ei tarvitse erikseen lisätä suolaa. Keitto lämmittää ihanasti, ja maanläheiset maut sopivat Lapin tunnelmaan ja mökkielämään minusta oikein hyvin. Ja tätä keittoa voi huoletta lämmittää uudelleen, ja tuntuu, että maut vain tekeytyvät paremmiksi!

Kun aamulla on hiihtänyt ja lounasaikaan syönyt tätä keittoa, iltapäivän pulkkailun jälkeen tarvitsee vielä lämpimän iltapalan. Siispä lettutaikina turpoamaan ja paistinpannu tanaan!

Mikä olisikaan enemmän mökkikeittiöön sopivaa, ulkoilun jälkeistä herkkua kuin perinteiset letut ja mansikkahillo.

DSC_0069.jpg

Saatanpa ottaa toisenkin...

DSC_0071.jpg

Ja sitten taas jalka jo vipattaakin – tällä kertaa ehkä rinteeseen...?