Pulla kuuluu jouluun niin kuin rusina pullaan, ja jouluna pullakin saa hieman ekstratäytettä. Täällä on käynnissä varsinaiset pullatalkoot, ja tekeillä on kanelista omenapitkoa, joulusarvea ja mantelimassapullia!

DSC_0377.jpg

Puolen litran taikinasta saa mukavasti tehtyä useampaa sorttia, ja osan voi laittaa pakkseen odottamaan vaikka joulupäivän aamukahvia :) Pehmeän ja kupsakan pullataikinan saa seuraavalla ohjeella:

5 dl kevytmaitoa

2 dl taloussokeria

1 rkl kardemummaa

1 kananmuna

50 g hiivaa

noin 10 dl vehnäjauhoja

150 g pehmeää margariinia.

Kädenlämpöiseen maitoon sekoitetaan hiiva, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Jauhoja lisätään pikkuhiljaa, ja kun puuhaarukka ei enää jaksa sekoittaa, taikinaa aletaan vaivata käsin. Kun taikina on melkein jo valmista ja pysyy kiinteänä mutta pehmeänä pallona, siihen vaivataan rasva ja lopuksi vielä hieman jauhoja.

Taikina saa kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, mikä vie noin puolisen tuntia. Sen jälkeen alkaa leipurin luova osuus, kun erilaisista herkkutäytteistä saa yhdistellä mieleisensä makuisen ja näköisen pullan. 

Kanelisen omenapullan sisälle tulee:

sipaisu voita

noin 5 dl omenalohkoja

fariinisokeria

kanelia

 

Joulusarveen:

sipaisu voita

pieni kourallinen rusinoita

pieni kourallinen mantelirouhetta

pieni kourallinen vihreitä ja punaisia cocktailkirsikoita

 

Mantelimassapullaan:

50 g huoneenlämpöistä voita

150 g huoneenlämpöistä mantelimassaa

0,5 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria.

Kaikkien pullien teko aloitetaan kaulitsemalla pullataikinasta suorakaiteen muotoinen levy.

DSC_0381.jpg

Omenapullassa pidemmät sivut viilletään veitsellä vinosti auki noin parin senttimetrin välein, ja keskelle jäävään umpinaiseen osaan ladotaan voikerroksen päälle omenalohkoja, kanelia ja fariinisokeria. Päädyt taitetaan sisäänpäin ja pitkillä sivuilla olevat suikaleet ladotaan päällekkäin vuorotellen kummaltakin reunalta.

DSC_0395.jpg

Joulusarvi tehdään sipaisemalla suorakulmion päälle ohut kerros voita ja sen päälle kaikkia jouluisia herkkuja; myös kuivatut karpalot, pilkotut kuivatut aprikoosit ja luumut, hasselpähkinä, sukaatit ym. sopisivat mainiosti. Tämä kirsikka-rusina-manteliversio on hurjan maukas ja niin kauniin värinen, että ei ole tosikaan!

DSC_0385.jpg

Kauniit sattumat jäävät tosin piiloon, kun levyn pitkä sivu rullataan kuin kääretorttu, ja rullan päitä käännetään toisiaan kohti niin, että sarven muoto hahmottuu.

DSC_0387.jpg

Mantelimassapullien täyte vaatii hieman työstämistä, sillä voi, mantelimassa ja sokerit täytyy sekoittaa tasaiseksi massaksi. Homma hoituu joko sähkövatkaimella tai lämpimin ja puhtain käsin puristellen. Ja varoitan jo etukäteen, että massa on niin hyvää, että sitä ei edes kannata maistaa kesken pullan teon, jotta ei tule lusikoitua täytettä suuhun vain pullan sisälle!

Mantelimassatäyte levitetään suorakulmaisen pullalevyn päälle, ja tästä reseptistä riittää täytettä kahteen levyyn. Ohjeen voi toki myös puolittaa, jos loppumantelimassalle on muuta käyttöä :)

Kun mantelimassa on tasaisesti pullan päällä, levy kääritään rullaksi aivan kuin sarvi. Rullaa ei kuitenkaan muotoilla mitenkään, vaan siitä leikataan terävällä veitsellä noin parin sentin levyisiä kiekkoja, jotka laitetaan leikkuupinta ylöspäin esim. muffinsivuokiin.

DSC_0382.jpg

Pullat saavat kohota vielä tässäkin vaiheessa, joten ensimmäisenä täytettyjä pullia voi ruveta paistamaan miltei heti, kun on saanut viimeiset täytettyä. Ennen uuniin laittamista pullat voidellaan kananmunalla ja päälle ripotellaan mantelirouhetta (mantelimassa ja omenapulla) tai raesokeria (sarvi). Pikkupullille sopiva paistoaika on noin 10 minuuttia 225 asteessa ja pitkolle ja sarvelle noin 15 minuuttia 200 asteessa.

Ulos tulee kullanruskeita, tuoksuvia ja ihanan pehmeiltä näyttäviä pullia! Mantelitäyte suorastaan kuohuu uunista otettaessa, joten paperivuoka on hyvä pitämään kaikki ihanuudet pullassa eikä palaneena leivinpaperissa.

DSC_0394.jpg

Omenapullassa on juuri sopivassa suhteessa mehevää täytettä ja kuohkeaa pullaa...

DSC_0397.jpg

ja joulusarvi on sisältä niin herkullisen näköinen, että tekisi välittömästi mieli noukkia yksi kirsikka....

DSC_0398.jpg

Nämä pullat eivät aivan ehtineet Lucian päiväksi, mutta joka tapauksessa pullantuoksuista loppupäivää! :)

PS. Enää kymmenen yötä jouluun, hui mitenhän tässä ehtii leipoa kaikkia niitä jouluherkkuja joita mielessäni olen suunnitellut...?