Raparperisesonki jatkuu, ja minusta on mahtavaa, että vaikka raparperipiirakkaa tekisi kuinka monta kertaa, kahdesti ei tarvitse tehdä samanlaista, sillä reseptejä on mil-joo-na. Tämä kaurainen ja mantelinen raparperipiirakka on kaiken hyvän lisäksi myös gluteeniton.

DSC_0161.jpg

Pohja tehdään gluteenittomista kaurajauhoista, ja makua taikinaan antaa mantelimassa:

gluteeniton piirakkapohja:

200 g voita

150 g mantelimassaa

5,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa (Myllärin)

ripaus suolaa.

Kuutioitu voi, mantelimassa, jauhot ja suola nypitään sormilla murumaiseksi taikinaksi. Taikina laitetaan kelmun sisällä jääkaappiin jähmettymään, ja kun se on kiinteää ja helposti käsiteltävää (ohuena levynä jähmettyminen vie vain 30 min), noin 2/3 taikinasta kaulitaan 20x30-senttinen levy piirakan pohjaksi.

DSC_0156.jpg

Pohjaa paistetaan 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen pohja on kullanruskea ja tuoksuu kypsän viljaiselta. 

Pohjan päälle tulee 500 grammaa huuhdeltuja ja pilkottuja raparperin varsia, joihin on sekoitettu 2 ruokalusikallista fariinisokeria. Raparperien päälle laitetaan loput taikinasta ikään kuin kanneksi. En kuitenkaan halunnut peittää raparpereja kokonaan, vaan osan lopputaikinasta kaulitsin ja otin siitä piparimuotilla sydämiä ja osan taikinasta nypin sormila piirakan päälle.

DSC_0159.jpg

Piirakkaa paistetaan vielä samassa 200 asteen lämmössä noin 20 minuuttia tai kunnes raparperit ovat pehmenneet miltei hillomaiseksi ja päällä oleva taikina on ruskistunut kauniisti.

Sitten vain lammikko ihanaa, paksua vaniljakastiketta lautaselle ja keskelle pala kauraisaa, mantelista ja kirpsakkaa herkkua.

DSC_0164.jpg

Mantelin maku on aivan taivaallinen raparperin kanssa, ja en ymmärrä, miten olen voinut joskus kirjoittaa postaukseeni, että gluteeniton kaurajauho olisi mautonta. Tämä on aivan mielettömän maukas ja aidosti kauralta maistuva jauho! Ja piirakka ei ole mitenkään yltiömakea, vaan vaniljakastiketta saa huoletta laittaa reilusti ilman pelkoa ällösokerisuudesta.

DSC_0166.jpg

Tämä lammikko saattaa tarvita toisenkin palasen piirakkaa...