Teen joka vuosi joulunalusaikana joulubrownieta, jossa on erilaisia täytteitä kuten kirsikoita, pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja hedelmiä. Tänä vuonna luonnollinen jatkumo on tietenkin gluteeniton joulubrownie, jossa maistuu piparkakku, aprikoosi ja paahteinen valkosuklaa.

20171128-175906.jpg

Brownien tekeminen aloitetaan juuri samalla tavalla kuin piparkakkutaikinan teko: kiehautetaan kattilassa voita, tummaa siirappia, sokeria ja joulumausteita.

20171128-145116.jpg

Kun seos on kiehahtanut, sen pitää antaa jäähtyä. Itse jäähdytin massan kylmävesihauteessa, mutta jos et ole yhtä hätäinen kuin minä, toki herkun voi antaa jäähtyä ihan huoneenlämmössä.

Jäähtymistä odotellessa on juuri passelisti aikaa rouhia brownieen tulevat herkkusattumat: minä käytän tässä valkosuklaata ja kuivattuja aprikooseja, jotka rouhitaan karkeasti erikokoisiksi sattumiksi.

20171128-150153.jpg

Jäähtyneeseen massaan sekoitetaan puuhaarukalla manteli- ja kaurajauhoa, johon on sekoitettu pieni määrä leivinjauhetta. Mantelijauho on karkeaa, mikä tekee muutoin hyvin tiiviistä leivonnaisesta hieman ilmavamman. Samoin kaurajauhon ei tarvitse olla hienointa mahdollista karkeusastetta, vaan esimerkiksi Myllärin gluteeniton kaurajauho sopii hyvin, koska se on melko karkeaa.

20171128-150349.jpg

Jauhojen sekoittamisen jälkeen taikinaan sekoitetaan yksi kananmuna. Kun muna on täysin sekoittunut taikinaan, lisätään loput jauhot. Taikinaa sekoitetaan vain sen verran, että ainekset saadaan sekaisin. Löysältä ja karkealta piparkakkutaikinalta näyttävä taikina kaadetaan leivinpaperoituun vuokaan, jonka koko on noin 25x25 senttiä.

Rouhitut täytteet ripotellaan brownien pinnalle ja vuoka laitetaan 175-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Paistoaika riippuu vuoan koosta ja sitä kautta brownien paksuudesta. Isommassa vuoassa taikinaa on ohuemmalti, joten kypsyminen on nopeampaa.

20171128-151606.jpg

Tarkoitus on saada aikaan paistotulos, jossa brownie on pinnalta kypsä ja irtoaa hyvin reunoilta, mutta sisältä se saa olla sitkeä ja tahmea ja miltei mutakakkumaisen valuva. Leivonnaisen tulee jäähtyä täysin ennen vuoasta irrottamista ja paloiksi leikkaamista, koska lämpimänä pehmeä sisus valuisi holtittomasti joka suuntaan.

20171128-175956.jpg

Valkosuklaapalat ja aprikoosit sukeltavat paiston aikana osittain brownien sisään ja ovat siellä herkullisia yllätyksiä. Tämä on miltei kuin piparkakkutaikinaa mutta kypsässä muodossa ja pienellä lisätwistillä. Makeaa brownie on jo itsessään, joten melkein vielä mukavampi yllätys on saada suuhunsa palanen raikasta aprikoosia kuin ihanasti paahtunutta valkosuklaata. Tietysti parasta on, jos molemmat osuvat suuhun yhtä aikaa! :)

Gluteeniton piparkakkubrownie

125 g voita

1,5 dl sirosokeria

1 dl tummaa siirappia

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

0,5 tl inkivääriä

2 dl mantelijauhoa

2 dl gluteenitonta kaurajauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 kananmuna

+ noin 50 g valkosuklaata

+ noin 50 g kuivattuja aprikooseja.