Kokeilin tänään tehdä jälkiruoaksi suklaafondantit. Viimeisimmän kerran olen tainnut syödä fondantia Kroatian reissulla yhdessä ravintolassa, mutta itse en ole koskaan tehnyt. Homma onnistui kuitenkin yllättävän(kin) hyvin, ja lopputulos oli lakkojen ja jäätelön kanssa oikein naminamia :)

IMG_1065.jpg

Resepti itsessään on helppo ja yksinkertainen:

2 kananmunaa

0,75 dl sirosokeria

0,5 rkl kaakaojauhetta

60 g voita

60 g tummaa suklaata.

 

Suklaa ja voi sulatetaan.

IMG_1056.jpg

Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi.

IMG_1057.jpg

Muna-sokerivaahtoon siivilöidään kaakaojauhe ja lisätään suklaa-voiseos.

IMG_1058.jpg

Fondantmassa kaadetaan huolellisesti voilla voideltuihin vuokiin, ja tästä jännitys alkaakin... Ensimmäinen jännityksen aihe liittyy vuokiin, koska minulla ei ollut rehellisesti sanottuna aavistustakaan, millaiset vuoat olisivat parhaat paistumisen ja vuoasta irtoamisen kannalta. Niinpä ostin 4 (en uskaltanut ostaa enempää, jos homma menisi ihan reisille...) keraamista 250 millilitran vetoista vuokaa.

IMG_1060.jpg

Taikinasta tuli juuri sopivasta neljä vuoallista, joten vuoat uunipellille ja pelti uunin alimmalle tasolle 200 asteeseen. Paistoin 9 minuuttia, jonka jälkeen pinta näytti kypsältä ja oli saanut hieman väriä ja leivonnaiset olivat kohonneet jonkin verran vuoissaan.

Seuraava jännitysmomentti liittyi fondantien irrottamiseen. Sen verran olin leivontaohjelmista oppinut, että fondantit tulisi kumota vuoistaan kuumina. Turasin siis useiden patakintaiden ja -lappujen kanssa, ja sain kuin sainkin fondantit irti! Yksi tosin levahti kuin purkautunut tulivuori, mutta kolmesta sain aikaan kauniit annokset.

Taktiikkana käytin lautasen laittamista vuoan päälle, minkä jälkeen humpsautin koko komeuden ylösalaisin niin, että leivonnainen valahtaa vuoasta lautaselle. Täytyi vain koko ajan pitää mielessä, että vaikka lautanen ei ole kuuma, vuoka on...

fondant.jpg

Jälkiviisautena voisin sanoa, että paistoaikaa voisi pidentää minuutilla TAI vuokien voisi antaa hetken jäähtyä ennen irrottamista, jolloin sekä irrottaminen olisi helpompaa että leivonnaiset olisivat aivan piirun verran kypsempiä. Nyt nimittäin tulivuoriefekti tapahtui nimenomaan ensimmäisen irrotettavan fondantin kohdalla, ja loput pysyivät kasassa toinen toistaan paremmin.

Voin siis ostaa huoletta pari vuokaa lisää ja tuplata taikinan annoskoon! Fondant osoittautui huomattavasti ennakkoluulojani helpommaksi mutta vähintään yhtä herkulliseksi kuin toivomukseni oli :)