Viilenneiden syyssäiden innoittamana perinneruokien ja -leivonnaisten sarja jatkuu karjalanpiirakoilla. Savon Sanomissa (14.8.14) oli juttu ja resepti, jonka ohjeita suurpiirteisesti noudatin.

Ensin täytyy keittää puuro. Puuro tehdään keittämällä ensin riisejä vedessä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen joukkoon lisätään voi ja maito, ja puuron annetaan kiehua 50 minuuttia. Lopuksi lisätään suola. Keittoaika ja maidon määrä on varmasti makuasia, mutta puurosta täytyy tulla melko napakkaa, jotta se ei piirakoita paistaessa kiehu pois piirakoiden sisältä.

3 dl riisiä

3 dl vettä

12 dl maitoa

1 tl suolaa

nokare voita

IMG_0780-normal.jpg

Kun puuro on jäähtynyt kylmäksi, voi tehdä kuoritaikinan. Tähänkin ohjeita on varmasti yhtä monta kuin on tekijöitä, mutta tähän ohjeeseen kuuluu ruisjauhon lisäksi vähän vehnäjauhoja.

3 dl vettä

5 dl ruisjauhoja (+ 1 dl leivontavaiheeseen)

1 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Kylmään veteen liuotetaan suola, minkä jälkeen lisätään ensin 2 desiä ruisjauhoja ja sekoitetaan. Seuraavaksi lisätään vehnäjauhot ja loput ruisjauhot ja sekoitetaan jälleen. Tässä vaiheessa taikina on vielä melko löysää, mutta siihen sekoitetaan leivontavaiheessa lisää jauhoja.

IMG_0782-normal.jpg

Taikina otetaan pois kulhosta leivonta-alustalle, lisätään runsaasti (minulla meni 1 dl ja silti taikina ei ollut missään nimessä kuivaa, vaan päinvastoin vieläkin melko kostean tuntuista) ruisjauhoja ja alustetaan kuten pullataikinaa.

IMG_0783-normal.jpg

Taikinaa saa alustaa ihan reilusti, jotta siihen muodostuu kunnon sitko. Kun taikina on valmista, siitä pyöritetään pötkö.

IMG_0784-normal.jpg

Pötköstä leikataan halutun kokoisia viipaleita. Olen kuullut myös, että jotkut kaulitsevat pötköstä levyn ikään kuin tekisivät korvapuusteja ja leikkaavat esim. kahvipannun suulla sopivan kokoisia rinkuloita. Minä kuitenkin leikkasin pötköstä palasia, jotka pyörittelin käsissä palloiksi ja pallot litistelin pieniksi lättänöiksi.

IMG_0785-normal.jpg

En tiedä, mikä suurtalouskeittiön meininki on ideana, kun esim. Savon Sanomissa ohjeistetaan aina 5-10 pientä lättänään kerralla, ja sitten vasta pulikoida (eli kaulita) ja täyttää ne. Noh, näin työ kävi kuitenkin joutuisasti eikä työvaiheiden välillä tarvinnut sukkuloida koko aikaa.

Pienet lättänät pulikoidaan piirakkapulikalla ohuiksi (kuulemma niin ohuiksi, että sanomalehden voi lukea lävitse...) ympyröiksi.

IMG_0786-normal.jpg

Pohja saisi olla mahdollisimman pyöreä, mutta soikeista ja kulmikkaistakin tuli ihan syötäviä piirakoita ;) Kun pohjia on riittävästi pulikoituna, ne täytetään aiemmin tehdyllä puurolla. Minä käytin puuroa noin ruokalusikallisen per piirakka, mutta täytteen määrä riippuu aivan pohjien koosta. Tämä puuro sattui levittymään helposti, mutta jos se on kovin tahmeaa, voi voiveitsen kastella kylmällä vedellä ennen levittämistä. Tästä annoksesta tuli 24 jokseenkin isoa piirakkaa, joten cocktailpiirakoiden kokoisia saisi helposti tuplamäärän.

IMG_0787-normal.jpg

Täyttämisen jälkeen tulee se hauskin vaihe, jossa myös piirakat alkavat paljastaa tekijänsä kädenjäljen ;) Minä pidän rukiisesta kuoresta, joten jätin aika reilut reunat ilman puuroa, ja rypyttämisvaiheessa käänsin reunat melko pitkälle puuron päälle. Rypytys aloitetaan piirakan keskeltä ja se tehdään etusormella ja peukalolla taikinaa nipistämällä.

piirakka-normal.jpg

Ensin keskeltä toiseen päähän ja sitten toiseen päähän. Minä käänsin lopuksi vielä kummatkin päädyt puuron päälle, jotteivat ne pala kuumassa uunissa. Piirakoita ei tässä vaiheessa voidella millään, vaan ne laitetaan paljaalle uunipellille ja mahdollisimman kuumaan uuniin. Meillä uunin mittari näytti 300 astetta, eikä se ollut yhtään liikaa.

IMG_0789-normal.jpg

Piirakat olivat uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, minkä jälkeen taikina tuntui pohjasta rapealta ja puuro oli saanut kullanruskeaa väriä.

IMG_0798-normal.jpg

Jos piirakat tuntuvat kovilta, ne voi paiston jälkeen voidella voisulalla, mutta esim. näissä piirakoissa pelkkä liinan alle laittaminen riitti pehmittämään piirakat juuri sopiviksi. Ja vielä kun päälle tulee munavoita, ei erillistä voitelua tarvita :)

Munavoin tein 6 kananmunasta, 70 grammasta leviä ja ripauksesta suolaa. Keitin kananmunia vastoin luonnettani 12 minuuttia (yleensä 5 minuuttia on maksimi ;)), kaadoin keittämisen jälkeen kylmää vettä päälle ja kuorin jäähtyneet munat.

IMG_0772-normal.jpg

Muussasin haarulla ensin pelkät kananmunat...

IMG_0773-normal.jpg

...ja sitten vasta lisäsin leviä juuri sen verran, että se sitoo massan yhtenäiseksi.

IMG_0774-normal.jpg

Lopuksi lisäsin ripauksen suolaa, ja munavoi on valmista. Voin määrä on makuasia; joku tykkää oikein voisesta, jossa munaa on vain nimeksi asti, kun taas minä pidän mahdollisimman munaisasta munavoista. Levi on siinä mielessä hyvä, että siitä tehtynä munavoi pysyy levitettävänä myös jääkaappikylmänä, kun taas oikeasta voista tehty munavoi on hillittömän kovaa.

Helppoa ja herkullista; teen takuulla uudestaankin!