Makean maltainen saaristolaisleipä on taivaallista savukala- ja katkarapumoussen alla, ja teen sitä aina nimenomaan joulun aikaan. Tein jo viime jouluna ensimmäisen kerran gluteenitonta saaristolaisleipää, ja leivän maku osui heti ensi kokeilulla nappiin, mutta rakenteeseen en ollut aivan tyytyväinen. Maltaista tehtävässä saaristolaisleivässä on nimittäin ihan mielettömän hyvä suutuntuma, kun maltaat tuntuvat joka puraisulla isoina rouheina "jyvinä". Mietin leivän rakennetta ja keksin lisätä gluteenittomaan taikinaan mantelirouhetta sekä hieman alkuperäistä Kiusauksessa-blogin ohjetta enemmän pähkinöitä, ja nyt aletaan olla aika lähellä!

20171206-100856.jpg

Gluteeniton saaristolaisleipä (yksi vuokaleipä)

2,5 dl tattarijauhoja

2 dl tattarihiutaleita

4 rkl perunajauhoja

3 rkl psylliumia

2 rkl mantelirouhetta

3 rkl rouhittuja, suolattuja cashewpähkinöitä

1 tl soodaa

1 tl suolaa

25 g sulaa voita

1,5 dl tummaa siirappia

4 dl 2,5 % piimää

+ 3rkl tummaa siirappia ja tilkka kahvia leivän valelemiseen.

Kaikki kuivat aineet mitataan leivontakulhoon ja uuni laitetaan lämpenemään 175 asteeseen.

20171206-090146.jpg

Kuivien aineiden joukkoon kaadetaan sula voi, siirappi ja piimä. Taikina sekoitetaan puuhaarukalla tasaiseksi ja kaadetaan leivinpaperoituun leipävuokaan.

20171206-092106.jpg

Leipä saa kohota leivinliinan alla 15 minuuttia ennen uuniin laittamista. Leipää paistetaan uunin alatasolla 45 minuuttia, jonka jälkeen leipä on vaaleanruskea mutta ei vielä kypsä. Leivän pintaa valellaan siirapin ja kahvin sekoituksella, jonka jälkeen se laitetaan takaisin uuniin vartiksi. Sen jälkeen leipä jälleen valellaan siirappiseoksella ja paistetaan vielä 15 minuuttia.

45+15+15 minuutin jälkeen leipä on pinnalta kauniin tummanruskea ja siirapin ansiosta kiiltävä, ja se saa jäähtyä vuoassaan, jotta kaikki siirappi varmasti imeytyy. Jäähtynyt leipä on valmista syötäväksi, ja niin hyvää se on, että pian se katoaakin parempiin suihin! 

20171206-144018.jpg

Mikäli leipuri on kuitenkin nopea, leivän voi pakastaa. Tämä on myös mitä ihanin joululahja tai tuliainen - riittää, kun leivän pakkaa sellofaaniin tai läpinäkyvään pussiin, jonka kylkeen voi laittaa etiketin ja pussin suulle lahjanauhan.

20171206-145609.jpg

Ps. Tämä leipä paranee tekeytyessään, joten parin päivän säilytyksen takia leipää ei kannata pakastaa, vaan sen voi mieluummin säilyttää sen aikaa jääkaapissa.