Joulun pyhät on nyt vietetty, ja haluan jakaa kanssanne tiettyjä minulle ihanimpia ja tärkeimpiä jouluun liittyviä asioita ja tunnelmapalasia. Yksi asiat ovat tietenkin kukat, joita täytyy aina jouluisin olla. Perinteisiä hyasintteja, amarylliksia, ehkä kimmeltävä tulilatva sekä tietenkin punainen joulutähti.

IMG_1248.jpg

Kukkien lisäksi koristeet tekevät minulle joulun: huoneessani katosta roikkuu perinteinen polkkamakeinen...

karkkikoriste.jpg

ja keittiössä kimmeltävä kuppikakku.

IMG_1266.jpg

Kuusi, joka jo itsessään tuo joulun tuoksun ja tunnelman, on koristeltu vuosien varrella kertyneistä koristeista, joista miltei jokaisella on jonkinlainen tarina alkuperästään. Yksi suosikeistani on hopeisena hohtava korkokenkä...

IMG_1258.jpg

... ja se parina toisella oksalla hehkuu punaisen ja kullan sävyissä toinen korkkari :)

IMG_1257.jpg

Kuusen kynttilöiden lisäksi sekä sisällä että ulkona valoaan luovat useat kynttilät, joista yksi pääsi tänä vuonna potkuriajelulle. Ensi joulua ajatellen vanhaa potkuria voisi tuunata vieläkin "kuluneemmaksi", ja lyhty saanee seuraukseen havukranssin tai muun.

potkurilyhty.jpg

Kaiken muun ohella ruoka on tietenkin keskeinen osa jouluamme :) Kattaus on hyvin perinteinen: kinkkua, joululaatikoita ja kaloja. Haluan nostaa muutaman ehkä modernimman suosikkini esille, jotta ne päätyisivät jatkossa ihastuttamaan yhä useammassa joulupöydässä. Ensimmäinen näistä ovat konjakkiluumut, jotka ovat täydellinen pari kinkulle ja superhelppoja tehdä:

Kuivattuja luumuja keitetään glögissä, minkä jälkeen liemeen lisätään konjakkia ja annetaan luumujen hautua liemessä ensin huoneenlämmössä ja myöhemmin jääkaapissa yön yli.

IMG_1274.jpg

Toinen ihana, oikea raikastus joulupöytään on piparjuurella maustettu annosrosolli.

IMG_1275.jpg

Punajuuret (2 isoa), porkkanat ja perunat (yhteensä hieman vähemmän kuin punajuurta) keitetään suolatussa vedessä ja annetaan jäähtyä. Juurekset raastetaan yhdessä punasipulin ja suolakurkkuviipaleiden kanssa. Raasteseokselle tehdään liemi, jossa on piparjuuritahnaa, juoksevaa hunajaa, suolakurkkujen lientä, kuivattua timjamia, mustapippuria ja suolaa. Jos raastemassaa on noin 700 grammaa, lientä kannattaa tehdä ainakin kahdesta ruokalusikallisesta piparjuurta, hunajaa ja suolakurkkujen lientä. Timjamia kannattaa laittaa ainakin kukkurallinen teelusikka, ja oman maun mukaan jopa enemmän. Liemi sekoitetaan raasteseokseen (kannattaa maistaa, jotta piparjuuri maistuu riittävän raikkaasti!), joka taputellaan halutunlaisiin vuokiin ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään.

Kaiken syömisen ja nautiskelun välissä on hyvä käydä ulkoilemassa, ja siihen luonto tarjosi mitä parahimmat puitteet tänä vuonna. Oikea winter wondeland ilmestyi juuri sopivasti hieman ennen joulua :)

IMG_1295.jpg