Kevään eteneminen otti hieman takapakkia, jos nyt takapakista voi tässä vaiheessa kalenterivuotta puhua. Kylmemmät kelit saivat minut heti himoitsemaan jotakin lämmittävää keittoa, ja aurinko mielessäni päädyin maissikeittoon, koska sellaista en ole koskaan ennen tehnyt ja kuitenkin pidän kovasti maissista.

maissikeitto.jpg

Maissikeitto

6 esikeitettyä maissintähkää

2 jauhoista perunaa

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

puolikas jalapeno (tulisemman ystävä laittaa tietenkin enemmän)

1 limen kuori ja mehu

timjamia, suolaa, mustapippuria

noin 1 litra kiehuvaa vettä + kanaliemikuutio.

Grillasin maissintähkiä uunin ylimmällä tasolla grillivastuksen alla sen verran, että maissinjyvien pinta alkoi kupruilla ja paikoitellen saada myös väriä.

DSC_0125.jpg

Sillä välin kun maissit jäähtyivät käsittelykelpoisiksi, pilkoin sipulit ja jalapenon pieneksi sekä kuorin ja kuutioin perunat, jotka halusin saostamaan keittoa. Sen jälkeen irrotin maissintähkistä veitsellä kaikki jyvät, ja koska ne halusivat irrota melko isoinakin levyinä, annoin niiden olla sellaisia, koska keitto kuitenkin surautettaisiin sauvasekoittimella myöhemmin.

Kaikki raaka-aineet alkoivat olla esivalmisteltuja, joten napsautin vedenkeittimen päälle ja aloin kuullottaa sipuleita, jalopenoa sekä kuivattua timjamia öljyssä. Kun sipulit olivat sopivasti läpikuultavia, lisäsin kattilaan maissit ja perunat. Vedenkeitin napsahti juuri sopivasti, ja lisäsin kattilaan kanaliemikuution sekä noin litran kuumaa vettä. 

DSC_0127.jpg

Keitto sai hiljalleen poreilla noin 15 minuuttia, jotta perunakuutiot ja maissit pehmenevät. Soseutin keiton, ja soseuttaminen veikin pitkän aikaa, sillä maissi on niin "jyväisä" rakenteeltaan. Ei rakenne loppujen lopuksikaan ollut sellainen silkkinen kuin esim. bataatista tulisi, mutta miellyttävän tasainen suussa kuitenkin.

Keitosta tuli aika paksua, mutta limen mehun lisäämisen jälkeen se ei tarvinnut kuin aivan aavistuksen vettä. Mehun lisäksi lisäsin raastetun limen kuoren sekä noin puoli teelusikkaa sekä suolaa että mustapippuria.

DSC_0137.jpg

Pidän melko voimakkaista mauista, vaikka en tulisen chilin tai jalapenon suuri ystävä olekaan, joten lisäsin annokseen vielä limeviipaleen, jotta saan vielä lisää sen makua keittooni. Myös hapokkaat tomaatit sopivat mielestäni hyvin pehmeän ja miedosti tulisen ja makean maissisen keiton kanssa :)