Viikonloppuna on kiva tehdä jotakin arjesta poikkeavaa pikkusuolaista välipalaksi. Nämä pitsapullat katoavat takuulla parempiin suihin alta aikayksikön, ja ovat nämä sen verran täyttäviäkin, että esimerkiksi salaatin kanssa näistä saa myös helpon ja maittavan lounaan.

Pitsapullat tarvitsevat nimensä mukaisesti ensin pitsapohjan, josta saa kupsakan ja helposti käsiteltävän tällä ohjeella:

4 dl kuumaa vettä

2 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

noin 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

0,5 dl oliiviöljyä.

Vesi kuumennetaan kädenlämpöä reippaasti kuumemmaksi (noin 42-asteiseksi) ja veteen liuotetaan suola ja sen jälkeen muutamaan jauhodesilitraan sekoitettu kuivahiiva. Kun ensimmäiset jauhot ja hiiva ovat sekoittuneet veteen, jauhoja aletaan lisätä pikkuhiljaa koko ajan puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen. Kun haarukka ei enää tepsi taikinaan, vaihdetaan kädet tilalle. Taikinaa vaivataan niin kauan, että se alkaa olla kiinteä pallo eikä se tartu enää käsiin eikä kulhoon. Lopuksi joukkoon vaivataan öljy, ja tarvittaessa lisätään vielä pieni hiven jauhoja.

Taikina saa kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, ja sen jälkeen taikinasta vaivataan ilmakuplat pois ja se jaetaan kahteen osaan. Kumpikin osa kaulitaan korvapuustitaikinan tapaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

20170520-144409.jpg

Ohuen levyn päälle tulevat pitsapullan täytteet, joissa vaihtoehtoja on takuulla yhtä monta kuin on syöjääkin. Tässä keväisessä versiossa on perinteisen tomaattikastikkeen sijaan ohuelti pestokastiketta.

20170520-144602.jpg

Ja peston päällä artisokan sydämiä, fetajuustoa sekä tuoretta basilikaa.

20170520-144919.jpg

Täytteet ovat tietenkin pitsapullien sydän ja luonne, mutta silti niiden kanssa kannattaa olla maltillinen, jotta seuraava vaihe ei koidu leipurin kohtaloksi. Taikina pitäisi nimittäin seuraavaksi kääriä rullalle korvapuustitaikinan tai kääretortun tapaan. Kääreestä kannattaa tehdä napakka, jotta siitä leikatut palat pysyvät kasassa vielä kääreestä irrottamisen jälkeenkin.

Rullasta leikataan terävällä veitsellä tasakokoisia viipaleita (tästä taikinasta syntyy noin 20 kpl), jotka nostetaan uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Päälle ripotellaan juustoa ja halutessaan vaikka pitsamaustetta, ja pullien annetaan kohota vielä noin 15 minuuttia tai sen aikaa, kun uuni lämpenee.

20170520-145436.jpg

Paistolämpötila on 200 astetta ja paistoaika uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia pullien koosta riippuen. Kypsän pitsapullan tunnistaa kullanruskeista taikinareunoista, sulaneesta ja väriä saaneesta juustosta sekä siitä, että pullan pohjaa kopauttaessa kuuluu ontto ääni.

Nämä pulleroisetpalleroiset hävisivät pelliltä niin äkkiä, etten ehtinyt kameran kanssa edes ikuistaa valmiita. Aion ehdottomasti tehdä näitä toisenkin kerran, ja silloin lupaan olla haukkana uunin äärellä kameran kanssa odottamassa viimeistä paria uunista ulos!