Alkoi syysloma ja sata artikkelia tässä blogissa tuli täyteen ja mitä näitä nyt on... Eli aina löytyy syitä pieneen herkkuhetkeen. Tällä kertaa se oli graavilohesta ja kylmäsavulohesta tehtyä sushia, söpöjä drinkkejä ja suussasulavia makeita herkkuja.

20141010_170456-normal.jpg

Jälkkäriksi tein suklaamoussea. Idea syntyi, kun näin sivusilmällä Tomi Björckin tekevän ruokaohjelmassaan suklaamoussea. En pystynyt seuraamaan ohjelmaa koko huomiollani, mutta jotain Björck puhui siirtymisestä aina kevyempään massaan päin...

Pelkästä kermavaahdosta ja suklaasta tulee mielestäni liian hontelo ja höttöinen mousse, joten käytin lisäksi kananmunaa. Sulatin ensin 150 grammaa suklaata (Fazerin punakääreistä taloussuklaata, joka on suurinta herkkuani) mikrossa muutaman kymmenen sekunnin välein sekoittaen. Sillä välin kun suklaa jäähtyi, vatkasin toisessa kulhossa 3 dl vispikermaa kevyeksi vaahdoksi.

20141010_115219-normal.jpg

Sekoitin sulaan suklaaseen yhden kananmunan ja pari ruokalusikallista kahvilikööriä. Sen jälkeen aloin soveltaa "aina kohti kevyempää" -ajattelua, vaikka en vieläkään aivan ymmärrä, mitä se tarkoittaa. Sekoitin ensin noin kolmasosan kermavaahdosta suklaaseokseen ja kääntelin sen varovasti joukkoon.

20141010_115335-normal.jpg

Lopuksi kaadoin jo vaaleamman suklaaseoksen kermavaahdon joukkoon ja sekoitin tasaiseksi, ihanan kuohkean näköiseksi suklaamassaksi.

20141010_115623-normal.jpg

Haastavin osuus oli saada suklaamoussemassa pursotinpussiin, koska pussi osoittautui liian pieneksi tuollaiselle määrälle... Lopulta siinäkin taistelussa koettiin voitonhetkiä, ja massa sai mennä suljetussa pussissaan jääkaappiin asettumaan pariksi tunniksi. 

Illalla siitä tuli yhdessä suklaarouheen ja kandeerattujen sitruunasuikaleiden kanssa herkulliset jälkkärit :)

20141010_174943-normal.jpg

Sitruunan kirpeys ja raikkaus leikkasivat mukavasti suklaan makeutta. Kahvilikööri antoi enemmän pienen aavistuksen alkoholista kuin varsinaista kahvin makua, joten sekään ei hangoitellut ollenkaan sitruunaa vastaan.

20141010_175037-normal.jpg

Tämän kokin keittiössä makeaa ei kuitenkaan ole koskaan liikaa, joten suklaamoussen ihanan aromin jo kadottua kieleltä tehtiin jälkkäri #2: minttu-suklaapirtelöä!

Pari desiä minttujäätelöä,

puoli desiä kissanminttulikööriä ja

saman verran maitoa surautetaan blenderillä tai tehosekoittimella tasaiseksi, juotavaksi massaksi. Juoma kaadetaan kauniiseen lasiin, päälle ripotellaan mariannemurskaa ja viimeistelyksi päälle vielä mintunlehti. Namskis :)

20141011_202247-normal.jpg

Helppoa, hauskaa ja herkullista! Ei tarvitse tuhrata aikaa keittiössä, vaan moussen voi tehdä etukäteen, jolloin annosten kokoaminen vie vain pienen hetken. Samoin pirtelöt ovat supernopeita, ja niitä voidaan tehdä porukalla. Jokainen voi valita mieleisensä raaka-aineet ja tehdä juuri itselleen kustomoidun herkun. Ja pillin värillä voi tietenkin viestiä pirtelön raaka-aineksista: mintulle vihreä, mansikalle punainen, appelsiinille keltainen, kirsikalle pinkki...

PS. Joulusuklaat olivat jo ilmestyneet kauppoihin; joko saa alkaa suunnitella joulumenyytä? :)