IMG_2057.jpg

Lunta sataa vaakatasossa ja tuulee niin että pipo lähtee päästä. Minun suositukseni onkin pysyä sisätiloissa leivinuunin äärellä ja vahtia, kuinka burgundinpata kypsyy.

Maku-lehdessä (olikohan jopa pääkirjoitus) otettiin vastikään kantaa oikeaoppisen burgundinpadan tekoon, joten toki haluan kantaa oman korteni kekoon ja tuoda näkemykseni esiin! A) Hirvenliha, b) hillosipulit ja herkkusienet sekä c) punaviini ovat key elementsit, joista syntyy täydellinen pata. Ja tietenkin äidin ja isän keittokirja ajalta reilusti ennen minua...

IMG_2036.jpg

Liha on tietenkin lihapadan alfa ja omega, joten siihen kannattaa panostaa. Panostus ei välttämättä tarkoita kallista ruhon osaa, koska ruokaa haudutetaan tunteja miedolla lämmöllä, mutta kannattaa valita sellainen liha, jonka mausta pitää. Ja tokihan esim. nuoren hirven sisäfileestä syntyy murea pata alta aikayksikön, vai mitä iskä ;)

IMG_2033.jpg

Huoneenlämpöiset lihakuutiot ruskistetaan valurautapannulla ja laitetaan sen jälkeen uunin kestävään, kannelliseen pataan. Kuutiot pyöräytetään kevyesti vehnäjauhoissa, jotta liemi suurustuu kypsymisen aikana. Joukkoon laitetaan lisäksi herkkusieniä ja hillosipuleita sekä mausteeksi suolaa, mustapippuria, kuivattua timjamia ja pari laakerinlehteä.

IMG_2048.jpg

Lihojen ruskistamiseen käytetyllä pannulla kiehautetaan vedestä, lihaliemestä, soijasta, tomaattipyreestä sekä punaviinistä liemi, joka kaadetaan padan ainesten päälle. Liemi on tai-vaal-lis-ta, joten sitä saa huoletta tulla reilusti.

IMG_2050.jpg

Pataa kypsytetään kannen alla miedohkolla lämmöllä (leivinuunissa noin 150 astetta) niin kauan, että liha on täysin mureaa. Tämä pata muhi noin puolisentoista tuntia, jonka jälkeen liha mureni haarukalla kokeillessa.

IMG_2061.jpg

Lisäkkeeksi sopii minun mielestäni parhaiten riisi, mutta miksei yhtä lailla esimerkiksi uuniperunat tai vaikka perunamuussi sopisi.

Nyt saa tuisku jatkua minun puolestani aivan rauhassa, minä pysyn sisällä ja keskityn nauttimaan lämmöstä ja ruoasta :)