Jostain syystä lapsena kesäkeitto oli kasvissosekeiton ohella kammotusruoka, jota äiti teki ehkä kerran kesässä varmaan siedätysmielessä ja joka yhtä usein jäi lautaselle. Onneksi mieltymykset ja makuaisti kehittyvät iän myötä, sillä kesäkeittohan on mielettömän hyvää ja taatusti kesän mielelle ja kielelle tuovaa ruokaa!

20170618-175330.jpg

Koska juhannuksen sääennuste näyttää tyypilliseltä juhannussäältä eli kylmältä, tuuliselta ja sateiselta, tässä on lämmittävä mutta silti kesäinen keittoruoka vaikka juhannuspöytään tuotavaksi.

Kesäkeitto (noin 6 annosta)

4 kiinteää perunaa

4 porkkanaa

3 naurista

1 parsakaali

pieni nippu kevätsipulia

nippu ruohosipulia

noin 1 litra kiehuvaa vettä (kasvisten koon mukaan)

1 kasvisliemikuutio

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria.

Perunat, porkkanat ja nauriit kuoritaan, huuhdellaan ja pilkotaan palasiksi. Samoin parsakaali huuhdellaan ja pilkotaan suupaloiksi. Sipuli ja ruohosipuli hienonnetaan.

20170618-171523.jpg

20170618-172305.jpg

Ensin kuullotetaan kevätsipulit öljyssä ja sen jälkeen porkkanat ja nauriit. Kun vihannekset ovat hetken olleet öljyssä, lisätään kattilaan vesi ja liemikuutio. Kovimpia vihanneksia keitellään noin 5 minuuttia ja sitten lisätään perunat. Ja taas keitellään noin 10 minuuttia. Kun juurekset alkavat olla miltei pehmeitä, lisätään joukkoon parsakaalit ja keitellään vielä muutama minuutti, jotta parsakaalitkin pehmenevät mutta eivät muutu veteläksi. Lopuksi keitto maustetaan suolalla ja ruohosipulilla sekä halutessaan ripauksella mustapippuria.

20170618-175336.jpg

Liemen on tarkoitus olla mieto, jotta upeiden kasvisten omat maut pääsevät esiin. Suolaa keitossa täytyy kuitenkin olla, sillä suola korostaa raaka-aineiden makuja. Jos kirkaslieminen kesäkeitto ei ole sinusta se oikea kesäkeitto, veden määrästä voi korvata 4 desilitraa maidolla, joka lisätään keittoon yhtä aikaa parsakaalin kanssa. Myös nokare suolattua voita taitaa olla melko yleinen lisä kesäkeittoon.

Minä en pidä maitokeitoista, joten tämä – kuten kalakeittokin – tehdään kirkkaaseen liemeen, ja keiton kanssa nautitaan paahdettua ruisleipää, jonka päällä on oikeaa voita. Kesäkeitto kuuluu kesään.

20170618-175319.jpg