IMG_1964.jpg

Päälle päin se näyttää aivan tavalliselta kuivakakulta, mutta odottakaapa vain kun kuulette, mitä kaikkia herkkuja se kätkee sisäänsä. Se on jouluinen hedelmäkakku, jota ilman joulu vain ei tule.

Kakun teossa on oma jännityksensä, koska taikina on herkkä juoksettumaan, mutta tällä kertaa kaikki sujui paremmin kuin hyvin. Taikina tehdään vatkaamalla rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, johon lisätään yksitellen peräti 5 kananmunaa. Jotta taikina ei juoksettuisi, laitoin neljännen ja viidennen munan välissä puolisen desiä vehnäjauhoja, ja se (tai erittäin huolella huoneenlämpöiseksi temperoidut raaka-aineet tai erityisen ansiokas vatkaaminen tai joulun taika whatsoever...) auttoi.

Kananmunien jälkeen taikinaan lisätään jauhot sekä kaikki herkut, jotka tekevät kakusta juuri sen ylenpalttisen hedelmäkakun, eli hasselpähkinät, mantelirouhe sekä runsaassa konjakissa yön yli kylpeneet kirsikat, aprikoosit ja karpalot.

Kakun teko alkaa siis jo edeltävänä iltana, kun ihanuudet laitetaan konjakkiin maustumaan.

IMG_1958.jpg

Konjakista kiiltoa ja mehevyyttä ja ennen kaikkea makua saaneet hedelmät pyöräytetään esimerkiksi nuolijalla tasaisesti taikinaan. Eri karkeusasteiset pähkinät ja mantelit antavat ihanasti rakennetta kakkuun, ja maistuvat uunissa paahtuneina kerrassaan ihanalta :)

IMG_1959.jpg

Taikinasta tulee kaksi noin 1,5-litraiseen torvivuokaan tehtyä kakkua. Paistolämpötila on 175 ja -aika noin 50 minuuttia.

IMG_1961.jpg

Hedelmäkakku vain paranee tekeytyessään, joten nämäkin herkulliselta tuoksuvat ihanuudet menvät pakkaseen odottamaan lähestyvää h-hetkeä :)

Jouluinen hedelmäkakku

300 g margariinia

4 dl sokeria, josta puolet sirosokeria ja puolet muscovadoa

5 kananmunaa (M-kokoisia)

5,5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 dl hasselpähkinöitä karkeasti pilkottuna

1 dl mantelirouhetta

yht. noin 3 dl haluamiasi hedelmiä: esim. säilykekirsikoita, kuivattuja aprikooseja, kuivattuja karpaloita

konjakkia sen verran että hedelmät peittyvät (noin 8 rkl)