Tein viime kesänä vegaanisia marenkeja, joiden proteiini tulee kananmunan sijaan kikherneistä (Postaus löytyy täältä http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2015/07/mysteerimarengit). Nyt kikherneet jatkavat valloitustaan keittiössäni, sillä kokeilussa oli viikonloppuna kikhernepasta. Kyllä, kuulit oikein: kikhernepasta eli pasta, joka ei ole tehty vehnästä vaan ainoastaan kikhernejauhosta ja vedestä. Siis oikeaa -ton-pastaa; gluteeniton, maidoton, munaton, eläinkunnantuotteeton (heh)... Mutta ei todellakaan mauton!

DSC_0730.jpg

Raaka kikhernepasta maistuu aivan herneeltä, mutta niin maistui paistamaton marenkitaikinakin, joten osasin suhtautua voimakkaaseen alkumakuun jo konkarin tyyneydellä. Pastan keittoaika on pakkauksen mukaan 4-5 minuuttia, joten ensin täytyy valmistella lisäkkeet ja vasta viimeisenä keittää pasta.

Pastan kaveriksi tuli sesongin kasviksia ja hieman itämaiseen tapaan marinoitua lohta, joten ensimmäiseksi valmistellaan lohi: soijasta, tummasta siirapista, valkoviinietikasta, valkosipulista, inkivääristä ja punaisesta chilistä sekoitetaan marinadiliemi, jossa kala saa maustua vähintään puoli tuntia. Tarkkoja mittoja minulla ei ole, vaan maistelin ja lisäilin aineksia maun mukaan. Lohta on puolisen kiloa, ja aloitin marinadin laittamalla 2 ruokalusikallista sekä soijaa että etikkaa ja noin yhden ruokalusikallisen siirappia. Valkosipulia taisi olla yksi iso kynsi, inkivääriä noin peukalon kokoinen palanen ja chiliä vain noin sentin mittainen pala ilman siemeniä, jotta se ei peittäisi poltteellaan lohen omaa makua tai muita mausteita.

DSC_0716.jpg

Marinoituneen lohen päälle ripottelin pari ruokalusikallista vaaleita seesaminsiemeniä ja paistoin 180 asteessa 20 minuuttia. 

Paistumista odotellessa on hyvää aikaa laittaa pastavesi kiehumaan ja valmistella kasvikset: pilkotaan taas chiliä ja valkosipulia sekä kevätsipulia, kesäkurpitsaa ja herkkusieniä.

DSC_0728.jpg

DSC_0725.jpg

DSC_0732.jpg

Sekä kurpitsa (joka muuten on äitini kurpitsapenkistä ja joka maistui poikkeuksellisen hyvälle; kiitos äiti!) että sienet paistetaan pikaisesti pannulla kypsäksi ja maustetaan suolalla. Lopuksi chili ja valkosipuli pyöräytetään pannulla öljyssä, ja kaikki ihanat maut kaadetaan kypsän pastan sekaan yhdessä runsaan basilikakourallisen kanssa. (Psst. Minusta pasta oli jo aivan kypsää kolmen ja puolen minuutin jälkeen...) 

Sekaan voi halutessaan vielä laittaa muutaman ruokalusikallisen ranskankermaa, joka sitoo miellyttävästi muut ainekset yhteen ja tuo ihanaa täyteläisyyttä. Annoksen päälle vielä viipale uunista tullutta lohta ja ateria on valmis.

DSC_0736.jpg

Lohi - taivaallisen inkivääristä, pähkinäistä, maanläheistä ja myös melkoisen suolaista, mutta niin kalan minusta kuuluukin olla. Kasvikset - mahtavan raikkaita ja aitoja. Kikhernepasta - niin hyvää kuin pasta vaan voi olla. Jos en tietäisi mitä syön, luulisin täysin tyytyväisenä syöväni hyvin keitettyä täysjyväpastaa. Ei siis maistu herneeltä enää, mikä on ehkä vain hyvä asia :)

Hieman tyyristä kikhernepasta on, joten aivan jokapäiväiseksi pastan korvikkeeksi siitä ei ehkä ruokapöytään ole, mutta tulee pysymään ruokalistallani jatkossakin aivan ehdottomasti. Ehkä joku bolognesetyyppinen tomaattikastike ja voimakas juusto ensi kerralla..?