Näetkö sielusi silmin pehmeän kypsän persikan, jonka nukkainen pinta painuu aavistuksen kuopalle kun sitä sormella painaa, jonka makea tuoksu tuntuu jo käsivarren mitan päästä ja josta haukatessa valuu suupieliä pitkin makeaa ja tahmaista mehua? Niin minäkin, mutta siihen se mielikuva tyssääkin. Kurkkua kutittaa, kieli ja nielu turpoaa, saan botoksihuulet aivan kysymättä ja pyytämättä... Sama kohtalo on omenalla, päärynällä, porkkanalla, kiivillä, aprikoosilla, luumulla, nektariinilla ja mitä näitä nyt on. Siispä täytyy olla luova, jotta koko vuotta ei tarvitse syödä pelkkiä appelsiineja ja banaaneja.

Kypsentäminen on tässä tapauksessa taivaanlahja. En tiedä, mitä se kemiallisesti tekee hedelmille, mutta allergian se niistä poistaa. Sen vuoksi tänään iltapalana on tarjolla uunipersikoita.

Persikat saa puolitettua kätevästi leikkaamalla hedelmän vaakasuunnassa halki ja pyörittämällä kevyesti puolikkaita eri suuntiin. Kivi irtoaa kypsästä hedelmästä kevyesti nitkuttamalla eikä ihanaista hedelmälihaa mene hukkaan niin kuin veitsellä sohiessa. Kiven jättämään koloon on myös kätevä ujuttaa kaikkia herkkuja, kuten nyt pieni nokare hunajaa ja runsaasti mantelilastuja.

20140624_201139%5B1%5D-normal.jpg

15 minuuttia 200-asteisen uunin ylätasolla ja hunaja on makeuttanut koko hedelmän, persikan kuori pehmentynyt lusikalle antautuvaksi ja mantelilastut saaneet kauniin värin ja herkullisen paahteisen maun.

20140624_202736%5B1%5D-normal.jpg

Ja koska kerma tekee elämästä aina hieman parempaa ja koska eilisiltä skonsseilta jäi hieman kermavaahtoa, annokset ryyditettiin sillä ja koristeltiin sitruunamelissan lehdillä.

20140624_204524%5B1%5D-normal.jpg

Helppoa, nopeaa ja herkullista - ja tämän huushollin allergia- ja astmaliiton hyväksymää! Sama käsittely sopisi hyvin tällaisenaan esim. kirsikoille, nektariineille ja luumuille, ja vaikka hunajan ja kanelin kanssa omenoille :)