Olin Irlannissa useampia vuosia sitten ja ihastuin matkalla soodaleipään, jota sai liki jokaisessa aamiaispaikassa ja pubissa. Vaikka reissusta asti suunnittelin, että "tätä teen kyllä sitten kotona, kun on niin helppoa ja hyvää", kesti kuitenkin tähän saakka, ennen kuin leipä oikeasti pääsi leipomistestiin. Testi kuitenkin vakuutti sen, että seuraavaa kertaa ei kannata odottaa yhtä kauan!

Resepti on yksinkertainen:

450 grammaa karkeita vehnäjauhoja

50 grammaa kaurahiutaleita

1 tl suolaa

1 tl ruokasoodaa

1 rkl tummaa siirappia

1 rkl hunajaa

4,5 dl piimää

+ halutessaan sulaa voita leivän voiteluun

Kaikki kuivat aineet sekoitetaan, ja niiden keskelle kaadetaan keskenään sekoitetut piimä, siirappi ja hunaja. Taikina sekoitetaan käsin tasaiseksi taikinaksi, joka on melko tarttuvaa ja pehmoista.

Koska ruokasooda kohottaa vasta uunissa, leipää ei tarvitse siis erikseen kohottaa missään vaiheessa. Taikinasta muotoillaan siis leipä, jonka pintaan viilletään ristikkäisviillot ja jota paistetaan 200 asteessa noin 50 minuuttia. Leipä näyttää melko valmiilta jo noin puolen tunnin jälkeen, joten sitä kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Pohjaa koputtelemalla saa hyvän käsityksen siitä, onko leipä kypsä: jos ääni on ontto, leivän voi ottaa pois uunista.

Viillot leivän pinnassa antavat taikinalle tilaa levitä paistuessaan (ja tekevät herkullisen houkuttelevan rustiikkisen paistopinnan), mutta lisäksi niillä on juuri tässä leivässä se juju, että irlantilainen pyöreä soodaleipä perinteisesti murretaan näistä viilloista palasiksi. Vasta nämä neljäsosaleivät leikataan veitsellä viipaleiksi.

20140515_081551%5B1%5D-normal.jpg

Leivässä on rapea ja maukas kuori, ja sisuksen maku tuo minulle mieleen teeleivän, koska sekin kohotetaan joko leivinjauheella tai soodalla. Leipä on kertakaikkisen ihanaa esimerkiksi lemon curdin kanssa, mutta näin aamutuimaan se maistuu parhaalta lämpimänä voin kanssa, koska voi ihanasti sulaa leivän päälle. Ei puutu kuin kuppi teetä ja sanomalehti ja täydellisyyttä hipova aamupala on valmis :)

20140515_081921%5B1%5D-normal.jpg