Joulutorttujen tekeminen kuuluu ehdottomasti joulunodotusaikaan, ja muistan, kuinka lapsena oli kertakaikkiaan mahdotonta muistaa, mitä sakaraa piti taivuttaa minnekin päin, jotta torttu edes etäisesti muistuttaisi tähteä. Nyt muotoilu tulee jo aika lailla selkäytimestä (ei tosin ihan aina...), joten ajattelin esitellä muutamia muitakin muhkeita muotoja kuin jo hieman hakaristikohussa ryvettyneen tähtitortun.

Minusta lehtevä valmistaikina on paljon parempaa kuin maistamani itsetehdyt voitaikinat, joten käytän sitä. Mutta jos sinulla on hyvä ohje ja pari kikkakakkosta, antaisin mieluusti mahdollisuuden myös itsetehdylle... Mutta kenen tahansa tekemää taikina on, sen lisäksi tarvitaan paistonkestävää hilloa tai marmeladia sekä vatkattu kananmuna ja taikinapyörä sekä teräväkärkinen pieni veitsi. 

Minusta luumumarmeladi on kaikkein parasta, mutta jouluisia ovat myös:

  • omena-kaneli
  • vadelma
  • aprikoosi
  • appelsiini (siihen kannattaa yhdistää pieni nokare mantelimassaa; nam!)

DSC_0229.jpg

Torttutaikinalevyt halkaistaan pituussuunnassa kahtia, ja vaikka jokaisesta tortusta voi tehdä erinäköisen. Minulla on tulossa:

  • kukka (oik. ylhäällä), jossa leikataan veitsellä kaikkiin kulmiin viillot reunan suuntaisesti
  • pieni tähti (oik. alhaalla), jossa leikataan taikinapyörällä kaikkiin reunoihin suikale niin, että suikale pysyy noin sentin matkalta kiinni tortun keskiosassa
  • rusetti (vas. alhaalla), johon leikataan veitsellä vastakkaisiin kulmiin viillot
  • iso tähti (vas. ylhäällä), jossa leikataan taikinapyörällä kaikista kulmista viillot kohti keskustaa

DSC_0230.jpg

Reunat taitellaan kohti keskustaa ja painetaan sen verran napakasti sormilla kiinni, etteivät kulmat ja sakarat pääse aukeamaan paiston aikana.

DSC_0233.jpg

Sitten voidellaan kananmunalla ja keskelle laitetaan runsas nökäre hilloa.

DSC_0234.jpg

Paistetaan 225-asteisen uunin keskiosan alimmalla tasolla (jotta kypsyvät pohjastakin ja lehtevyys pääsee aukeamaan, mutta pintaan tulee kuitenkin kullanruskea väri) noin 12–15 minuuttia.

DSC_0237.jpg

Suloisia ne ovat kaikki, mutta hillon määrällä mitattuna rusetti on suosikkini. Siihen mahtuu kukkurallinen teelusikallinen!

DSC_0238.jpg

Ja koska nämä ovat parhaita heti uunista otettuna, taidan laittaa glögikattilan lämpenemään ja suljen läppärin kannen... ;)