Tiedätkö sen tunteen, kun ruoan päälle yksinkertaisesti täytyy saada jälkkäriä, mutta mitään ei ole? Tai ainakaan ensi ajattelulla mitään ei ole, mutta kun hieman kurkkii pakastimeen, jääkaappiin ja hedelmäkulhoon, saattaa kokoon saada kyhättyä ylenpalttisen, varsinaisen jälkiruoan runsaudensarven. Saanko esitellä uuniomena-viikuna-taatelikakku-jäätelön!

DSC_0354.jpg

Tämän syksyn värisen ja makuisen (ja ehkä myös hieman jo joulua enteilevän...) jälkkärin sydän on uuniomena, joka on kypsennetty uunissa kanelin ja rommiliemen kanssa miltei hillomaiseksi. Samaan uuniin ja rommiliemeen meni myös kourallinen kuivattuja viikunoita.

DSC_0344.jpg

Hedelmät saavat hautua uunissa puolisen tuntia, mutta aika riippuu toki omenalajikkeen kovuudesta. Paistumisen aikana omenoita voi pari kertaa valella rommiliemellä, jotta omenat eivät pääse kuivahtamaan yhtään edes pinnalta. Valmiit omenat saavat jäähtyä hieman mutta ei aivan kylmiksi, jotta jäätelö sulaa niiden päälle.

DSC_0349.jpg

Jälkiruoka kannattaa koota syvälle lautaselle tai jälkiruokamaljaan. Pohjalle tulee muhentunut omena ja muutama viikunaviipale. Omenan päälle saa aika näppärästi pyöräytettyä jäätelöpallon, ja sen päälle sopii antelias loraus jo melkein siirappimaiseksi tiivistynyttä rommilientä. 

Meillä sattui olemaan pakkasessa yksi gluteeniton taatelikakku, joka pikaisesti sulatettiin ja josta murennettiin pehmoisia kuutioita omenan ympärille.

DSC_0353.jpg

Ja voi pojat, tällä jälkkärillä kyllä talttuu isompikin makeanhimo! Tosin itse saatoin silti käydä vielä hieman nakertamassa taatelikakun nurkkaa jälkijälkiruoaksi... Se vain on niin hyvää!

Taatelikakun ohjeen löydät täältä, ja se muuten on valehtelematta maailman maukkain taatelikakku ja yleensäkin kuivakakku: http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2015/11/blondi-vai-brune-gluteenittomien-kuivakakkujen-battle

ja alun perin luumujen säilömiseen tarkoitetun rommiliemen ohjeen täältä:

http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/09/syksyn-satoa.