Vaikka maailmalla ehkä suurin pannukakku-, krepsi-, vohveli- ja lettutrendi on jo laantunut, minä olen edelleen aivan yhtä ihastunut suolaisiin, erilaisilla herkuilla täytettäviin blineihin.
Tällä kertaa blinit ovat pikkuruisia, lettupannulla paistettuja ja äärettömän kuohkeita pikkublinejä, ja täytteenä on melko autenttiseen venäläiseen tapaan mätiä, smetanaa ja punasipulia sekä savulohta mousemuodossa ja tietenkin suolakurkkuja ja hunajaa. Ei puutu kuin votkasnapsi!
Blinitaikinan teko vie hieman kauammin aikaa kuin tavallisen lettutaikinan teko, mutta mitään vaikeaa siihen ei liity. Tämä annos on järkälemäisen iso (noin 35 pientä bliniä), joten ohjeen voi myös puolittaa:
4 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
3 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
4 kananmunaa
25 g sulaa voita.
Ensimmäisessä vaiheessa kylmä maito, hiiva, suola ja puolet jauhoista sekoitetaan keskenään. Sen jälkeen taikina saa turvota huoneenlämmössä tunnin, jonka jälkeen siihen sekoitetaan kananmunista erotetut keltuaiset, sulatettu voi sekä loput jauhot. Ja taas annetaan turvota tunti. Lopuksi kananmunista erotetut valkuaiset vatkataan vaahdoksi, joka käännellään taikinan joukkoon. Sitten vain paistetaan.
Paistamiseen ei tarvita rasvaa, koska tämä taikina ei – mystistä kyllä – tartu kiinni. Mutta jos haluat, blinit voi paistaa kirkastetussa voissa, jolloin blineihin tarttuu voin maku.
Muutama minuutti per puoli riittää, ja lämpöä liedellä saa olla ihan reilusti, jotta pinnasta tulee kauniin kullanruskea.
Kun blinin pinta alkaa kuplia, se on valmis käännettäväksi.
Kuinka kuohkeita ja pullakoita ne ovat! Hiiva on todella tehnyt tehtävänsä!
Täyttää nämä ihanaiset voi tietenkin aivan makunsa mukaan, mutta perinteinen smetanan, punasipulin ja mädin liitto kruunattuna aivan pienellä tipalla makeaa hunajaa on kyllä minun makuuni lyömätön. Oi ihanuus, oi autuus.
Ja suolakurkku ja mäti ovat uskomattoman hyvä yhdistelmä, vaikka kuulostaakin vähintään epäilyttävältä... Ja jälkkäriksi saattaisin vaikka sipaista yhden blinin päälle Nutellaa... Tosin silloin ollaan jo aika kaukana alkuperäisyydestä, mutta tokkopa tuo mitään haittaa :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.