51 suomalaista ruokajournalismin asiantuntijaa kirjoitti kirjan Kakkujen kuningattaret - ruokatoimittajien kakkubravuurit vuoden jokaiselle viikolla, jonka innoittama tein tiramisutorttua. Kirjassa resepti on huhtikuun ohjeissa, ja se on kaksinkertainen annos omaani nähden, koska kyseessä on kirjan nimen mukaisesti nimenomaan tiramisukakku. Minusta tuhdin suklainen pohja ja manteliliköörillä ryyditetty kermainen täyte sopivat kuitenkin erinomaisesti myös tortun aineksiksi ja kevään sijasta viilenevään ja pimenevään syksyyn.

IMG_1017-normal.jpg

Pohja on siis todella tuhdin suklainen ja melko raskas, joten sen vuoksi halusin, että pohjaa on täytteeseen nähden vähemmän.

125 g tummaa suklaata

90 g voita

1 dl ruokosokeria

2 munaa

1,25 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

n. 1/4 dl vahvaa espressoa.

Huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri vatkataan ensin vaahdoksi, johon lisätään munat yksitellen vatkaten ja sen jälkeen sulatettu suklaa, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi espresso.

IMG_0985-normal.jpg

Ruokosokeri on minulle uusi tuttavuus, koska olen aina käyttänyt tummana sokerina fariinisokeria. Ruokosokerissa tuntui kuitenkin olevan aivan oma (raaempi?) makunsa, ja sen karkeahko rakenne säilyi vielä vatkaamisen jälkeenkin.

Käytin 20 sentin irtopohjavuokaa, jonka pohjalle laitoin vielä leivinpaperin, jotta kakku varmasti irtoaa.

IMG_0987-normal.jpg

Kakku oli uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia, minkä jälkeen se ei enää tarttunut puutikkuun ja oli saanut hyvin väriä pintaan. Irrotin hieman jäähtyneen kakun vuoastaan, ja annoin sen jäähtyä loppuun asti ennen kuorrutteen laittamista.

IMG_0993-normal.jpg

Tässä vaiheessa vielä ajattelin, että halkaisisin tortun kahtia ja saisin täytettä sekä väliin että päälle, mutta kuten seuraavasta kuvasta huomaa, torttu on sen verran ohut, että minun taidoillani halkaiseminen olisi voinut olla liian iso haaste ;) Pakastettuna torttu olisi voinut leikkautua aivan kiltisti, mutta kuka nyt malttaa odottaa niin kauan...?

IMG_0994-normal.jpg

Vatkasin täytteeseen 2 desiä vispikermaa, sekoitin joukkoon 250 grammaa mascarponejuustoa, 3 ruokalusikallista tomusokeria, 2 ruokalusikallista mantelilikööriä ja pari tippaa karvasmanteliaromia. Täytteen laitoin suureen pakastuspussiin ja jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, kun tein kostukeliemen.

IMG_1006-normal.jpg

Sekoitin noin 1:1-periaatteella kylmää espressoa (jota jäi yli taikinan maustamisesta) ja mantelilikööriä, ja valelin seoksella kakun pinnan kauttaaltaan. Sen jälkeen ei muuta kuin pieni reikä täytteen pursotinpussin kärkeen ja pursotuspuuhiin!

IMG_1010-normal.jpg

Koska taikinaa on puoli annosta ja täytettä yksi annos, sitä jää todennäköisesti yli. Minä halusin herkullisen täytteen kuitenkin tarjolle, joten laitoin sen kippoon ja kahvipöytään tortun seuraksi. Tortun viimeistelin kaakaojauhohunnutuksella :)

tiramisupiirakka-normal.jpg

Paljon voimakkaita makuja jokaisessa lusikallisessa - kahvipöydän tarjottava minun makuuni.