Pavlova on marenkikakku, joka täytetään kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla tai hedelmillä. Kakku kuitenkin täytetään yleensä kokonaan samalla täytteellä, ja siinä tapauksessa jokainen syöjä saa samanlaisen palan. Nämä pikkupavlovat ovat noin kahdeksan senttiä halkaisijaltaan, ja vaikka jokainen herkuttelija voi saada erilaisen täytteen. Vaikka kaikki pavlovat täyttäisi samalla tavalla, annosversiossa saa suhteessa enemmänkin marenkia, mikä minua tietenkin ihastuttaa!

DSC_0249-2.jpg

Marenkikupit voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen, sillä ne säilyvät ilmavasti pakattuna pitkänkin aikaa, kunhan rasiaan ei vain pääse kosteutta.

Leivonnaiseksi tarkoitettu marenki pitää minun mielestäni olla pinnalta rapea mutta sisältä sitkeä, sillä kauttaaltaan kuivunutta ja täysin rapeaa marenkia on hankala syödä, ellei pavlova olisi niin pieni, että sen voisi syödä yhtenä suupalana. Juuri tällaisen rapean pinnan ja tahmean sisuksen marenkiin saa lisäämällä valkuais-sokerivaahtoon hivenen maissitärkkelystä ja valkoviinietikkaa.

Marenki pavloviin (5-7 kpl koosta riippuen)

2 valkuaista

1,25 dl sirosokeria

1 tl Maizena-maissitärkellystä

0,5 tl vaniljasokeria

0,5 tl valkoviinietikkaa.

Ensin valkuaisia vatkataan puhtaassa metallikulhossa puhtailla vatkaimilla niin kauan, että vaahto on liki valkoista ja hyvin ilmavaa. Sen jälkeen sokeria aletaan ripotella joukkoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja aina jokaisen ruokalusikallisen jälkeen hyvin vatkaten, sillä sokeri ei saa rouskua valmiissa marengissa.

Kun vaahto on niin paksua, valkoista ja kiiltävää, että kulhon voi kääntää ylösalaisin ja marenki pyryy siellä, joukkoon mitataan tärkkelys, vaniljasokeri ja etikka, ja myös ne pyöräytetään sähkövatkaimella marenkiin.

Valmis marenki laitetaan pursotinpussiin ja pursotetaan leivinpaperoidulle pellille yhtä suuriksi ympyröiksi, jotka ovat reunoilta korkeammat kuin keskeltä. Pursottaminen kannattaa aloittaa keskeltä ja spiraalin kierrokset pursottaa aivan kiinni toisiinsa, jotta pohjasta tulee yhtenäinen. Kun pohja alkaa olla riittävän suuri, pursotetaan toinen kerros marenkia uloimman kierroksen päälle.

DSC_0220-2.jpg

DSC_0221-2.jpg

Valmis marenki ei tykkää odottelusta, joten uunin on tässä vaiheessa hyvä olla valmiiksi lämmitetty 100 asteeseen. Marengit laitetaan uunin alatasolle noin 65-75 minuutiksi tai niin pitkäksi aikaa, että ne ovat kovettuneet pinnalta ja irtoavat leivinpaperista helposti. Väriä marengin ei juuri tarvitse saada, mutta hieman valkoinen väri muuttuu kohti luonnonvaaleaa.

Valmiit marengit saavat jäähtyä ja sen jälkeen ne ovat valmiita täytettäväksi. Täyttämisessä vain mielikuvitus on rajana, ja erilaiset rahkat, tuorejuustot, mousset ja kermat ovat mainioita vaihtoehtoja samoin kuin erilaiset kastikkeet ja tahnat sekä kuivatut ja tuoreet marjat ja hedelmät.

Tämä keltasävyinen versio on täytetty kinuskin makuisella rahkalla, suolapähkinöillä ja banaanilla.

DSC_0249-2.jpg

Violettisävyinen yksilö puolestaan on saanut täytteekseen kookosmaidosta ja maitorahkasta sekoitettua ja tomusokerilla makeutettu kookosrahkaa, mustaherukoita sekä kuivattua mansikkaa ja vadelmaa.

DSC_0256.jpg

Mmm... Kumpikin täyte on kerrassaan ihana, ja varsinkin kirpeä mustaherukka ja makea marenki ovat klassisen ihastuttava pari. Toisaalta jo kauan koukuttavaksi havaittu kombo suolaista ja makeaa on myös herkullinen, mutta pähkinät eivät ehkä täysin pääse oikeuksiinsa rouskuvana elementtinä, koska myös marengissa on rouskuva rakenne.

DSC_0251.jpg

Pääsiäisenä pavlovan voisi täyttää sitruunarahkalla, passionhedelmällä ja pienillä suklaamunilla... Tai kenties mämmillä?!