Juhlin tänä viikonloppuna kaiken jouluilun keskellä syntymäpäiviäni, ja vaikka muutaman vuoden kuluttua vuosien kertyminen ei enää ehkä tunnu niin mukavalta, ainakin nyt tämän kakun äärellä vanhenen oikein mieluusti. Täyteläistä suklaata kakussa raikastaa oman pihapuun omenista tehty hillo sekä tilkkanen konjakkia – kahvipöydässä on syntisen hyvä suklaakakku.
Pohjaan tulee tummaa suklaata, joka tekee siitä ensinnäkin maukkaan mutta myös todella jämäkän käsiteltävän. Munat ja sokeri vatkataan kovaksi vaahdoksi, johon sekoitetaan ensin sulatetut voi ja tumma suklaa sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.
5 kananmunaa
2 dl sirosokeria
50 g voita
200 g tummaa suklaata
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta.
Pohjaa paistetaan 175-asteisessa uunissa noin tunti, koska pohja ei voi jäädä mutakakkumaisen löysäksi. Kokeilutikku on paras indikaattori; kun kakku ei enää tartu tikkuun, se on kypsä ja valmis ensin jäähdytettäväksi ja sitten kumottavaksi. Pohja saa mielellään tekeytyä yön yli ennen leikkaamista ja täyttämistä, tai sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen pakkaseen. Tästä siis oivallinen kakku vaikka uudenvuoden juhliin!
Minä leikkasin kakun kolmeen osaan ja aloin sitten tehdä suklaamoussea, josta tulee kakulle sekä täyte että kuorrutus.
Moussea varten kiehautetaan kerma kattilassa. Kuumaan kermaan lisätään tumma suklaa ja annetaan hetken sulaa ennen kuin massa sekoitetaan tasaiseksi. Sula suklaa saa jäähtyä sen aikaa, kun toisessa kulhossa sekoitetaan keskenään mascarponejuusto ja tomusokeri ja kolmannessa vatkataan kerma vaahdoksi ja maustetaan konjakilla.
Sula suklaa kaadetaan mascarponen joukkoon ja lopuksi sekaan käännellään kermavaahto. Sitten on vielä oiva tilasuus tarkastaa makeus ja konjakin maun aste :)
200 g tummaa suklaata
1 dl kermaa kuumennettavaksi + 1 dl vaahdotettavaksi
0,5 dl tomusokeria
250 g mascarponea
1 rkl konjakkia
Kakkupohjat kostutetaan omenamehulla (noin 1 dl, jonka joukkoon voi myös lirauttaa tilkan konjakkia, jos on perso sen maulle) ja kostutettu pohja sivellään ohuelti omenahillolla (yhteensä noin 3 dl). Hillon päälle tulee noin 1/3 suklaamoussesta, jotta sitä riittää kumpaankin väliin ja kuorrutukseksi.
Kaiken maailman överikakkujen rinnalla yksinkertainen on välillä kaunista, mutta voisihan tätäkin kakkua halutessaan koristella vaikka yhdellä ruusulla tai erilaisilla suklaamakeisilla tai -rouheilla tai -kiehkuroilla. Mutta less is more tällä kertaa.
Kakku on todella mehevä eikä laisinkaan liian makea. Ja vaikka omena ja suklaa ei ole makupari, joka ainakaan minulla ensimmäisenä tulee mieleen, se toimii todella hyvin!
Ja vauhdillahan kakku tuntuu katoavan... :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.