Eihän se hiihtolomakaan voi silkkaa suksimista olla, vaan välillä täytyy myös nautiskella elämästä sisätiloissa ja herkutella. Herkuttelulinjan avaukseksi tein töihin hiihtolomakakun, jossa on raikasta puolukkaa ja makoisaa kinuskia.

DSC_0018.jpg

Pohja on vaalea gluteeniton 6 munan kakkupohja, jossa on sekä perunajauhoja että Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta.

6 huoneenlämpöistä kananmunaa

2 dl sirosokeria

1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

+ voita ja gluteenittomia korppujauhoja vuokaan.

Gluteenittomassa pohjassa napakka muna-sokerivaahto on kaiken A ja O, joten munien todella kannattaa olla huoneenlämpöisiä ja sokerin leivontaan tarkoitettua sirosokeria. Ja vaahto on valmista vasta, kun se on niin napakkaa, että esimerkiksi vatkaimista pudotettu taikina jättää kuvion taikinan pintaan pieneksi hetkeksi. Jauhot kannattaa lisätä siivilän läpi ja varovasti käännellen, ettei kuohkeus katoa. Minä paistoin kakun 24-senttisessä irtopohjavuoassa, ja paistoaika on noin 50 minuuttia 175 asteessa.

Valmis pohja irrotetaan vuoasta lämpimänä ja sen annetaan tekeytyä vähintään vuorokausi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Minä leikkasin kakun kolmeen kerrokseen. Täytteenä on kotitekoista puolukka-omenahilloa, joka on melko makeaa, joten sekoitin siihen vielä sokeroimattomista puolukoista tehtyä sosetta. Lopputulos on enemmän kirpeä kuin makea, mutta ei kuitenkaan vedä suupieliä irvistykseen.

DSC_0171.jpg

Ja kirpeää puolukkatäyte saa ollakin, koska päälle tulee yltiöpäisen makeaa kinuskikastiketta. Kondenssimaidosta keitetty kinuski käy yhtä lailla, mutta minulla sattui olemaan parhaat päivänsä nähnyt fariinisokeripussi, joten keitin kinuskin kermasta ja fariinisokerista. 

DSC_0173.jpg

Jos haluaisi, kinuskin voisi sekoittaa kerma-rahkatäytteeseen, joka tulee myös täytteeksi, mutta minä halusin tällä kertaa pitää kaikki täytteet erillisinä. Puolukan ja kinuskin päälle tulee siis vielä kermavaahto, johon on lisätty hieman maitorahkaa raikastukseksi ja tanakamman rakenteen saavuttamiseksi.

DSC_0174.jpg

Sitten vain toinen kakkulevy päälle ja sama täyttämiskierros uudelleen. Koska puolukkasosehilloni on hyvin kosteaa, en kostuttanut kakkua erikseen, mutta toki sen voisi halutessaan tehdä. Esimerkiksi vaniljasokerilla maustettu maito tai sitruunalimsa sellaisenaan tai miksei tässä kakussa vaikka marjamehukin tekisi tehtävänsä oikein hyvin.

Kun koko kakku on kasassa, vuorasin sen kauttaaltaan samanlaisella kerma-rahkatäytteellä kuin mitä kerrosten välissäkin on. Tämä sen takia, että päälle tulee sokerimassakuorrute, joka asettuu kauniimmin, kun alla on "tarrapinta". Mikäli kakkua joutuisi säilyttämään jääkaapissa useampia päiviä, kakku kannattaisi vuorata mieluummin voikreemillä, mutta näin lyhytaikaisesti myös kermavaahto toimii ihan mukavasti.

DSC_0177.jpg

Täyte:

3 dl puolukka-omenahilloa

1 dl kinuskikastiketta

2 dl kermavaahtoa

125 g (puoli purkkia) maitorahkaa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl tomusokeria

Päällyste:

1 dl kermavaahtoa

noin 50 g maitorahkaa

1 tl vaniljasokeria

0,5 rkl tomusokeria

500 g sokerimassaa

+ karpalojauhetta ja elintarvikekultaa koristeluun.

400 grammaa sokerimassasta pehmitetään vaivaamalla notkeaksi ja sen jälkeen kaulitaan muutaman millimetrin paksuiseksi ympyräksi. Kaulimisessa voi käyttää apuna tomusokeria, jotta massa ei tartu alustaan, kaulimeen tai käsiin.

Sopivan kokoinen ympyrä pyöräytetään löyhästi kaulimen ympärille ja nostetaan kakun päälle. Reunat saa asettumaan rypyttömästi ja kauniisti, kun massan lievettä vetää kevyesti kakusta poispäin samalla, kun massaa painelee kädellä kakun reunaa vasten.

DSC_0002.jpg

Ylimääräiset liepeet leikataan tietenkin pois ja jäljelle jää puhtaanvalkoinen sokerimassakerros.

DSC_0004.jpg

Pois leikatut liepeet voi säilyttää ja hyödyntää, jos ne eivät ole yhtään hiponeet kakkua tai sen täytteitä. Jos massassa on yhtään murusia tai kermaa, sitä ei kannata säilyttää, ellei sitten leipuri todella pidä makeasta ja halua syödä sokerimassaa sellaisenaan...

Sivussa odottava 100 grammaa sokerimassaa vaivataan ja kaulitaan jälleen levyksi, ja siitä tehdään kakulle koristeet. Minä tein kolmenkokoisia liljankukkia valmiilla painomuotilla, mutta yhtä lailla massasta voisi muotoilla käsin esimerkiksi ruusuja tai ottaa erilaisilla muoteilla kuvioita. Massaa voi luonnollisesti myös värjätä, jos tahtoo erivärisiä koristeita.

Koristeet pysyvät kuivumisen jälkeen aika hyvin muodossaan, joten otin kaulimeni ja hilepurkkini ja muut hyötykäyttöön kukkien muotoilutelineiksi! Kananmunakenno olisi tähän kätevä, mutta se sattui olemaan täynnä munia eikä siten joutanut leipomusleikkeihini.

DSC_0008.jpg

Kun koristeet ovat kuivahtaneet vähintään nelisen tuntia, niitä voi alkaa sommitella kakun päälle. Minä halusin päälle jonkinlaisen viitteen sisällä olevasta puolukasta, joten siivilöin yhteen kakun reunaan hieman kuivattua puolukkajauhetta. Puhtaalla A4-paperilla sain melko suoran linjareunan aikaiseksi.

DSC_0011.jpg

Ja sitten vain päälle sievimmät kukkaset.

DSC_0016.jpg

Töpöttelin osaan kukista kultaista elintarvikekimalletta päälle, jotta lopputulos ei olisi liian valkoinen mutta olisi kuitenkin hillitty eikä normaaliin tapaani riemunkirjava runsaudensarvi :D

DSC_0020.jpg

Tällainen siitä sitten tuli; kinuski-puolukkainen hiihtolomakakkuni. Oikein rentouttavaa ja ihanaa hiihtolomaa kaikille, jotka sitä ensi viikolla viettävät! Nauttikaa! :)

DSC_0014.jpg