Perinteisten runebergintorttujen rinnalle on tullut niin monenlaisia ihania karvasmantelisia ja vadelmaisia leivonnaisia, että täytyy ottaa ensimmäisen kanssa suoranainen vilppistartti Runebergin päivään, jotta ehtii kokeilla useampaa sorttia. Tämän ihanan runeberginkakun ohje on alunperin Perinneruokaa prkl -blogista, mutta olen hieman muutellut sitä. Alkuperäisen reseptin äärellä pääset täältä:

http://www.maku.fi/reseptit/runebergin-kakku

DSC_0599.jpg

Kakun teko aloitetaan voitelemalla ja korppujauhottamalla torvivuoka. Sen jälkeen aloitetaan taikinan teko, joka ei suuresti poikkea perinteisen kuivakakun tekemisestä:

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkataan keskenään vaahdoksi, ja vaahtoon lisätään yksitellen kananmunat voimakkaasti vatkaten. Sen jälkeen joukkoon vatkataan yhden appelsiinin mehu sekä kuori ja lopuksi käännellään joukkoon kuivat aineet.

Runeberginkakku

200 g voita

2 dl taloussokeria

2 kananmunaa

1 appelsiini (kuori + mehu)

1,5 dl korppujauhoja

1 dl mantelirouhetta

1,75 dl mantelijauhoa

2 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 mm kardemummaa

+ 75 g vadelmamarmeladia.

Kun taikina on valmista, siitä puolet lusikoidaan vuoan pohjalle. Päälle laitetaan paistamisen kestävää vadelmamarmeladia, joka on ikään kuin perinteisen runebergintortun päällinen.

DSC_0575.jpg

Loput taikinasta lusikoidaan marmeladin päälle, ja kakun pinta tasoitetaan kevyesti.

DSC_0577.jpg

Sitten vain uuniin – 175 astetta, alin taso, 45 minuuttia. Puolivälissä voi laittaa leivinpaperin vuoan päälle, jos kakun pinta alkaa tummua liikaa. Valmis kakku saa jäähtyä ennen kumoamistaan hieman.

DSC_0590.jpg

Kumoamisen jälkeen kakku saa jäähtyä kokonaan, ennen kuin sen voi kuorruttaa. Kuorrutetta varten tarvitaan tilkka vadelmamehua (kotimaisista pakastevadelmista irtoaa luonnostaan, kun ne sulavat) sekä muutama ruokalusikallinen tomusokeria.

DSC_0592.jpg

Tomusokeria sekoitetaan mehuun sen verran, että saadaan aikaan kiiltävä, herttaisen pinkki ja sulavan notkea tomusokerikuorrute.

DSC_0596.jpg

Kuorrutetta voi pursottaa tai pieninokkaisesta kermakosta kaataa raidoiksi kakun päälle – tai jos olet yltiömakean ystävä, voisihan kakun kuorruttaa kauttaaltaankin!

DSC_0597.jpg

Minä ripottelin kuorrutuksen päälle vielä muutaman sirkaman pakastekuivattua vadelmaa, josta saa kivaa kirpakkuutta makean kuorrutteen vastapainoksi.

DSC_0601.jpg

Oi Runeberg, onneksi pidit makeasta eläessäsi; ilman sinua (tai ehkä vaimoasi) olisi jäänyt tämäkin kakku syntymättä!