Kävin torstaina mustikassa ja vaikka suurin osa saaliista meni pakkaseen talven varalle, säästin muutaman desilitran tuoreeltaan käytettäväksi amerikkalaiseen mustikkajuustokakkuun, joka muuten katosi kahvipöydästä sen siliän tien.

20170812-204119.jpg

Tämä gluteeniton juustokakku on täydellisen kosteaa, mehevää ja täyteläistä mutta ei kuitenkaan yltiöpäisen makeaa. Pohjaksi kakulle tehdään keksimurupohja gluteenittomista digestivekekseistä. Samalla kun pohjaa alkaa tehdä, on hyvä ottaa täytteen ainekset jo lämpenemään, sillä paistettava juustokakku tehdään tasalämpöisistä raaka-aineista parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

20170811-135744.jpg

Pohja:

150 g gluteenittomia digestivekeksejä

noin 40 g sulaa voita

Keksit murskataan esim. kaulinta apuan käyttäen vahvassa muovipussissa, ja keksimuruseokseen sekoitetaan pikkuhiljaa lisäten sulaa voita niin, että saadaan aikaan kiinteänä pysyvä massa. Massa painellaan leivinpaperilla vuorattuun 20-senttiseen irtopohjavuokaan.

20170811-140559.jpg

Pohja saa odotella sen aikaa, kun uuni lämpenee 150 asteeseen ja kakun täyte tehdään. 

Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g ranskankermaa

2 dl sokeria

3 kananmunaa

1 sitruunan kuori raastettuna

1 rkl sitruunanmehua

2 rkl maissitärkkelystä

2 dl mustikoita.

Täytettä varten ensin vatkataan sähkövatkaimella tuorejuusto (käytin Philadelphiaa) ja sokeri notkeaksi ja tasarakenteiseksi massaksi.

20170811-140819.jpg

Sen jälkeen vatkainta ei enää tarvita, vaan loput ainekset sekoitetaan käsin seuraavassa järjestyksessä: ranskankerma, kananmunat yksi kerrallaan, sitruunan kuori ja mehu, maissitärkkelys ja viimeiseksi mustikat.

 20170811-141727.jpg

Valmis massa kaadetaan kakkuvuokaan pohjan päälle ja pinta tasoitetaan kevyesti lastalla.

20170811-141925.jpg

Jotta kakkuun ei jää ilmakuplia, vuokaa on hyvä kopauttaa pari kertaa kevyesti pöytää vasten. Sitten vain uuniin ja ajastin hälyttämään tunnin kuluttua.

20170811-152245.jpg

Tunnin kuluttua kakun tulisi olla reunoilta hyytynyt mutta edelleen melko hyllyvä. Kakku nimittäin jatkaa uunissa paistumistaan toisen tunnin, mutta virrat katkaistaan välissä ja uunin luukun annetaan olla hetken auki, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan.

20170811-200613.jpg

Valmis kakku saa jäähtyä vuoassaan ensin huoneenlämpöiseksi ja lopuksi vielä yön yli jääkaapissa. Sitten kakku on valmista nautittavaksi; jipii!

20170812-194728.jpg

Mmm.. Ihan taivaallista! Niin pehmeää rakenteeltaan ja maku on aivan suussasulava liitto aavistuksen jopa suolaisen tuntuista juustoa sekä makeita mustikoita. Taidan leikata vielä pienen palan...

20170812-204112.jpg