Yksi ehdottomasti syksyyn kuuluvista leipomuksista on porkkanakakku. Jo pelkkä porkkanan raastaminen on kuin aurinko kasvaisi samaa tahtia kuin raastekasa kertyy. Kun siihen yhdistetään muita herkullisia aineksia, syntyy kullankeltainen ja mehevä syyskakku.

porkkanakakku-normal.jpg

Kakku on sitä paitsi todella helppo tehdä, ja kuorrutuksella siitä saa näyttävän näköisen. Koristeina voi käyttää mitä tahansa kakun makumaailmaan sopivaa; pähkinärouhetta, mantelilastuja, kookoshiutaleita tai -lastuja... Minä raastoin hieman porkkanaa ja sitruunankuorta vielä väriläiskiksi vaalean kuorrutteen päälle.

Kuorrutus on tehty purkillisesta sitruunatuorejuustoa, lorauksesta hunajaa ja raastetusta sitruunankuoresta. Kaikki ainekset sekoitetaan notkeaksi tahnaksi, joka levitetään jäähtyneen kakun päälle.

IMG_0812-normal.jpg

Kakkutaikina on melko raskas porkkanaraasteen ja ananaksen takia, joten sitä paistetaan 175-asteisessa uunissa uunin tehokkuudesta riippuen 45-60 minuuttia. Meidän uuni on aika yty, joten kolme varttia riitti helposti.

Laitoin taikinaan tosiaan pari raastettua porkkanaa (n. 200 grammaa raastetta) ja purkillisen murskattuja tölkkiananaksia. Olisin alun perin halunnut hakea takapihalta omenoita ja raastaa ne taikinaan ananaksen sijaan, mutta leipomishetkellä satoi niin saavista kaatamalla, että sadonkorjuu sai jäädä sikseen ;)

IMG_0803-normal.jpg

Mehukkaat herkut kuitenkin lisätään taikinaan vasta viimeisenä. Ensin vatkasin

3 kananmunaa ja

2 desiä sokeria kuohkeaksi vaahdoksi.

 

Vaahtoon lisäsin 1 desilitran rypsiöljyä ja

keskenään sekoitetut kuivat aineet, jossa oli

3 desilitraa vehnäjauhoja,

1 desilitra kookoshiutaleita ja

1 teelusikallinen leivinjauhetta.

Kun öljy ja kuivat aineet oli kunnolla sekaisin muna-sokerivaahdon kanssa, lisäsin porkkanaraasteen ja ananaksen. Näin ollen taikina on aika raskas, mutta lopputuloksesta tulee todella mehevä ja mehukas :)

IMG_0806-normal.jpg

Porkkanakakun ohjeitakin on takuulla yhtä monta kuin tekijöitäkin. Tämän tyyppisiä ohjeita olen nähnyt myös sellaisina versioina, jossa kananmunia ei vatkata, vaan niiden rakenne ainoastaan rikotaan, minkä jälkeen kaikki aineet sekoitetaan keskenään. Sillä tavalla kakusta tulee varmasti tiiviimpi ja paistoaikaa voi olla tarpeen pidentää, mutta minä pidän ilmavista muna-sokerivaahtoleivonnaisista, joten siksi tällainen tällä kertaa :)

Loppuviikosta onkin sitten luvassa leivontaa (tältä erää) viimeisen työpäivän kunniaksi. Ollaan siis kaiken jännän ja uuden äärellä, mutta ennen uusia tuulia ajattelin tarjota maailman parhaille työkavereille pieniä ja söpöjä herkkupaloja.