DSC_0131.jpg

Ahh, kuvittele: paksua, tahmeaa kinuskikastiketta, raikasta, pirteää omenaa ja rouskuvaa, aavistuksen suolaista maapähkinää – ainakin minulle herahtaa vesi välittömästi kielelle! Ja näitä kaikkia ihanuuksia on suolaisenmakeassa omenakakussa, joka rouskuu ihanasti ja on hullaannuttavan hyvää vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa!

Esivalmistelut on hyvä aloittaa omenoiden pilkkomisesta, ja kondenssimaito on joko ostettu kaupasta valmiiksi karamellisoituna tai se on keitetty paksuksi, maitoiseksi kinuskiksi jo edellisenä päivänä. Minä keitin omaa säilykemaitopurkkiani vain tunnin, koska en halunnut aivan tönkköpaksua kastiketta, mutta yö jääkaapissa teki siitä paksua joka tapauksessa... Mutta huoneenlämmössä kinuski notkistuu uudelleen, jos sitä haluaa käyttää kastikkeena kakun kanssa.

Mutta siis omenat pilkotaan pieniksi kuutioiksi ja pyöritellään kanelissa.

DSC_0114.jpg

Taikinaa varten vatkataan huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaaleanruskeaksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan yksitellen kananmunat ja lopuksi vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maitoa. Valmis taikina muistuttaa ainakin minua mokkapalataikinasta, mutta on luonnollisesti hieman vaaleampaa, koska siinä ei ole kaakaota, vaan kanelia ja fariinisokeria.

DSC_0116.jpg

Taikinasta levitetään noin puolet irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Pohjaa ei tarvitse esipaistaa, vaan sen päälle ladotaan välittömästi omenakuutiot, kinuskia ruhtinaallisina möykkyinä sekä sinne tänne ripotellen suolattuja maapähkinöitä.

DSC_0118.jpg

Erilaiset ruskean ja punaisen sävyt ovat uskomattoman kauniit omenakakussa, ja kinuskihuiput suorastaan kutsuvat hieman sipaisemaan sormella maistiaisia...

DSC_0120.jpg

Onneksi herkut eivät ole kovin pitkään silmän alla houkutuksena, vaan täytteet peitetään lopulla taikinalla, josta tulee kakulle kansi.

DSC_0121.jpg

Kakkua paistetaan 200-asteisen uunin keskellä noin 40 minuuttia. Valmis kakku on kullanruskea pinnalta ja tikulla kokeiltaessa siihen ei tartu kuin hilloutunutta omenaa ja tahmeaa kinuskia.

Kakun on hyvä antaa jäähtyä hieman, jotta se on helpompi irrottaa vuoasta. Kylmäksi sen ei kuitenkaan tarvitse antaa jäähtyä, vaan lämmin kinuski ja suloisen pehmeä omena maistuvat ihanalta, puhumattakaan siitä, kuinka herkullisesti jäätelöpallo sulaa lämpimän kakkupalan päälle!

DSC_0127.jpg

Makeaa ei voi koskaan minun makuuni olla liikaa, joten laitoin kakun päälle vielä samaa kinuskia, jota sen sisälläkin on. Jotta kinuskia sai levitettyä edes suurinpiirtein sievästi, sitä täytyi hieman lämmittää ja notkistaa mikrossa.

DSC_0130.jpg

Kakku hupeni päiväkahvilla aimo palasina, ja hauskaa miten eri ihmiset löytävät samasta leivonnaisesta eri puolia. Yksi nautiskelija piti runsaasta omenasta, toinen ihasteli kakun kuohkeaa taikinaa ja itse olen viehättynyt ennen kaikkea rouskuvan pähkinän ja yltiömakean kinuskin yhdistelmästä, jota happamahkot omenat täydentävät mukavasti.

Suolaisenmakea omenakakku

115 g voita

2 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

1,5 dl rasvatonta maitoa

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia (1 tl taikinaan, 1 tl omenoihin)

+ omenoita

+ purkillinen karamellisoitua kondenssimaitoa

+ noin 50 g suolattuja maapähkinöitä.

Aloitin omenaviikkoni hieman etuajassa, joten voinen tasapainottamisen nimissä päättää sen hieman myöhässä, eli tämä olkoon vuoden 2016 omenaviikkoni suolaisenmakea kruunu :)

DSC_0133.jpg