Maku-lehden uutiskirjeessä oli ehkä viime viikolla herkulliselta kuulostava rahkapiirakan resepti, johon tuli kookosta ja persikkaa, ja tein sitä eilen lähestyvän pääsiäisen kunniaksi töihin. Eräs kollegani totesi, että tuli aivan mummo mieleen, kun on niin perinteinen ja "vanha kunnon" rahkapiirakka – ilmeisen hyvin siis maistui ja pikaisesti hävisi.

Maku-lehden ohje löytyy täältä: http://www.maku.fi/reseptit/persikka-rahkapiirakka ja minä tuunasin ohjetta hitusen sitruunalla ja vanilja-aromilla. Lopputulos on ihanan keväinen, ja rakastuin taas uudelleen persikoihin tämän piirakan ansiosta!

DSC_0249.jpg

Piirakkaa tulee tällä ohjeella kokonainen uunipellillinen, ja koska minun uunini on hieman kapoisampaa mallia, pohjasta riitti jopa uunipellin reunoille. Ensin vatkataan huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, ja vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sen jälkeen taikinaan lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet, jotka vain pyöräytetään tasaiseksi taikinaksi voivaahdon kanssa. 

300 g suolaista, laktoositonta voita

2 dl sirosokeria

2 kananmunaa

6 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

0,5 dl kookoshiutaleita

2 rkl vaniljasokeria

3 tl leivinjauhetta.

DSC_0233.jpg

Pohja painellaan jauhotetuin käsin tai kaulinta apuna käyttäen leivinpaperille, joka vedetään uunipellin päälle. Uuni on hyvä laittaa tässä vaiheessa lämpenemään 200 asteeseen.

Sitten täytettä varten valutetaan yksi iso säilykepurkillinen persikoita (se noin 800 gramman purkillinen, josta puolet on persikoita ja puolet lientä) ja viipaloidaan persikanpuolikkaat viiteen osaan.

Rahkatäytettä varten kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa tasaiseksi massaksi, joka kaadetaan piirakkapohjan päälle:

400 g rasvatonta, laktoositonta maitorahkaa

3 kananmunaa

1,5 dl sirosokeria

muutama tippa vanilja-aromia

puolikkaan sitruunan mehu.

Rahkatäytteen päälle ladotaan viipaloidut persikat, ja piirakka aateloidaan ripottelemalla pinnalle hieman kookoshiutaleita.

DSC_0236.jpg

DSC_0237.jpg

Piirakka on iso ja siinä on paljon täytettä, joten se kannattaa laittaa uunin alimmalle tasolle paistumaan, jotta pohja varmasti kypsyy. Puoli tuntia 200 asteessa saa aikaan ihanan kullanruskeat reunat ja pohjan sekä mehevän mutta hyytyneen täytteen.

DSC_0239.jpg

Piirakka saa jäähtyä rauhassa pellillä, ja vasta kun se on huoneenlämpöinen, sitä on helpompi siirrellä ja pilkkoa. Minä pilkoin piirakan 36 palaseen, ja nämä ovat oikein sieviä pikkupalasia vaikka kahvin tai teen kanssa tarjottavaksi. 

DSC_0243.jpg

Auringonkeltaisista persikoista ja pääsiäiseen kuuluvasta rahkasta tuli heti niin keväinen olo, että halusin nauttia piirakkapalaseni parvekkeella, vaikka ulkona vihmookin räntää... Takki tiukasti päälle ja katse lumisateen sijaan pikkunarsisseihin :)

DSC_0248.jpg

Mmm.. persikka on tässä niin hyvää, että saattaisin ensi kerralla vuorata koko piirakan pinnan persikoilla sen sijaan, että niitä on nyt laitettu harvakseltaan riveihin... Tosin hedelmää voi silloin olla jopa liian paljon ja rahkatäyte jäisi sen varjoon. Nyt vanilja maustettu ja sitruunalla raikastettu rahkatäyte on aivan täydellisen pehmeää, kuohkeaa ja kosteaa!

DSC_0251.jpg

Saatan vaikka ottaa toisenkin palasen...

DSC_0246.jpg