Tämän vuoden työt on nyt saatu päätökseen ratkiriemukkaan joulujuhlan ja kauniin kahvihetken saattelemana. Matkasin töiden jälkeen suoraan kotiinkotiin, ja sitä myöten kun auton nokka liikkui pohjoisemmaksi ja maisema talvisemmaksi, joulumieli kasvoi kasvamistaan. Kotikin alkaa olla jo puettu jo jouluasuun.

DSC_0155.jpg

Yksi perinteinen jouluherkkumme on rocky road eli suklaasta, pähkinöistä, hedelmistä ja makeisista tehty joulukarkki. 

Yleensä rocky road tehdään sekoittamalla sattumat sulan suklaan joukkoon, mutta tästä versiosta tekee erityisen hyvän kaksi eri asiaa:

1. suklaita tulee kolmea eri sorttia

2. sattumia ei sekoiteta suklaan joukkoon, jolloin niiden oma maku hieman hukkuu suklaaseen, vaan ne ripotellaan omaksi kerroksekseen, joka vain sidotaan yhteen sulalla suklaalla.

Jouluisia rocky roadin "kiviä" voi tietenkin varioida oman mielensä mukaan, mutta tämä yhdistelmä on vuodesta toiseen suussasulavaksi todistettu:

  • rouhittuja manteleita
  • rouhittuja hasselpähkinöitä
  • piparimuruja --> tässä versiossa tietenkin gluteenittomien pipareiden muruja
  • punaisia cocktailkirsikoita
  • kuivattuja aprikooseja
  • rusinoita
  • vaahtokarkkeja.

DSC_0148.jpg

Ainekset ripotellaan sopivan kokoisina paloina ja rouheina noin 20-30-sentin kokoiselle leivinpaperille. Päälle sulatetaan ja kaadetaan ensin tummaa suklaata (250 g), maitosuklaata (200 g) ja valkosuklaata (250 g). Suklaat voi kaataa sinne tänne sattumien päälle niin, että lopputuloksessa näkyvät kaikki kolme eri suklaata.

DSC_0150.jpg

Rocky road on nyt jääkaapissa jähmettymässä, ja huomisaamuna leikkaan sen ja laitan palaset pieniin paperivuokiin odottamaan nautiskelijoita. Tai aiempien vuosien perusteella se on niin päin, että nautiskelijat odottavat kieli pitkällä, että saavat edes pienen nurkkasirkaman maistaakseen...