Suunnittelin jo vaihtavani koko blogin kasvissosekeittoblogiksi, kun niin tiuhaan testailin erilaisia soppia. Tällä kertaa syksyn vihannekset ovat kuitenkin pihvin muodossa, jotta ei aivan liemiruokailuksi mene. 

Postaus on myös sinäänsä todella ajankohtainen, että maailman terveysjärjestön WHO:n alainen tutkimuslaitos julkisti juuri tutkimustulokset, joiden mukaan meidän ihmisten tulisi vähentää punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden, kuten pekonin, makkaran ja kinkun, syöntiä.

(Tuloksista lisää esim. täällä http://yle.fi/uutiset/who_makkara_aiheuttaa_syopaa_punainen_liha_aiheuttaa_sita_todennakoisesti/8408172) 

Tässä on yksi oivallisen täyttävä ja jopa lohturuokamainen kasvisruoka: maailman mehukkaimmat kasvispihvit.

IMG_1884.jpg

Tarvitaan reilu puoli kiloa kasvisraastetta. Minä käytin punajuurta, porkkanaa ja palsternakkaa, jotka raastoin eri karkeuksisiksi raasteiksi, koska hienommat raasteet oletettavasti toimivat hyvänä sidosaineena karkeammille.

IMG_1871.jpg

Lisäksi tarvitaan korppujauhoja, kananmunia ja oman maun mukaan mausteita. Ainekset sekoitetaan taikinaksi, joka saa turvota puoli tuntia.

Turvonnut taikina muotoillaan käsissä pihveiksi, jotka ruskistetaan paistinpannulla pari minuuttia per puoli.

IMG_1874.jpg

Paistoaika kuulostaa lyhyeltä ja se onkin, mutta siihen liittyy jippo.

IMG_1876.jpg

Pihvien ei tarvitse läpeensä kypsyä vielä, sillä mehukkuuden salaisuus on siinä, että paistamisen jälkeen pihvit kypsennetään kasvisliemessä hauduttamalla. Eli paistinpannulla laitetaan noin 1-2 desiä kasvislientä, kansi päälle ja annetaan hautua noin 10 minuuttia. Tarvittaessa aiemmin voi lisätä lientä hieman, jos se meinaa haihtua ennen aikojaan.

Kananmuna pitää pihvit todella napakasti koossa, ja niitä on helppo käsitellä paistinlastalla. Ne eivät myöskään hajoa liemessä muhiessaan, vaan alkuperäisen reseptin mukaan tekeytyvät uskomattoman pehmeiksi ja mehukkaiksi. Kasvisliemen suolaisuus tarttuu mukavasti pihveihin peittämättä kuitenkaan kasvisten omaa makua. Todella mahtava idea!

Alkuperäinen resepti löytyy Maku-lehden verkkosivuilta osoitteesta http://www.maku.fi/blogit/keittiossa-kotona-ja-puutarhassa/mehevat-kasvispihvit.