Jäikö rosollin teosta yli punajuuria ja uudenvuoden kekkereistä nokare juustoa? Täydellistä! Niistä voi tehdä suorastaan naurettavan helpon ja herkullisen talvisalaatin, jossa on juuri sopivassa suhteessa kaikkea: suolaista ja makeaa, täyteläistä ja raikasta, pehmeää ja rouskuvaa.

DSC_0310.jpg

Punajuuret paahdetaan uunissa kokonaisina folioon käärittynä. Ennen folioon käärimistä punajuuret pestään hyvin ja päähän tehdään ristiviilto, jotta juures ei vahingossakaan räjähdä uunissa (tulisi emäsotku!). Kuoria ei kuitenkaan tarvitse ottaa pois, vaan punajuuret saavat mennä uuniin kaikkine kuorineen. Uunissaoloaika riippuu tietenkin juuresten koosta, mutta nämä isot möllikät olivat 175 asteessa miltei kaksi tuntia. Ei mitenkään energiatehokasta, mutta tein samalla lämmöllä muutakin ruokaa, joten siinä ne kypsyivät oikeastaan sivutuotteena. Toinen vaihtoehto on keittää punajuuria ensin miltei kypsäksi asti, ja sen jälkeen paahtaa vain vartin verran hieman kuumemmassa uunissa.

Kun punajuuri on jäähtynyt sen verran, ettei sormet pala, se kuoritaan ja halkaistaan neljään lohkoon niin, että lohkot ovat edelleen kannasta hieman kiinni toisistaan. Siten lohkojen keskelle syntyy "kolo", johon voi laittaa muita salaatin raaka-aineita tai vaikka aimo lorauksen salaatinkastiketta. 

DSC_0307.jpg

Tässä salaatissa on punajuuren ja valkohomejuuston lisäksi paahdettuja hasselpähkinöitä sekä suklaa-balsamicokastiketta, joka on kieltä kutkuttava yhdistelmä makeaa ja karvasta! Balsamico ja kermainen valkohomejuusto ovat mainio makupari, jota pähkinät ja punajuuri komppaavat juuri sopivasti.

DSC_0306.jpg

Hassua miten muutamasta raaka-aineesta saa näin maukkaan ja kauniin näköisen annoksen. Ja koska punajuuret ovat lämpimiä, salaatti on aivan riittävän lämmittävä ja ruokaisa myös kylmiin pakkaspäiviin, jotka vihdoin viimein saapuivat myös tänne Itä-Suomeen :)