Isoisäni täyttää kunnioitettavat 91 vuotta, joten menemme käymään kylässä. Vaikka mitään isompaa vastaanottoa tai virallisia juhlia ei ole luvassa, täytyyhän syntymäpäiväsankarin saada kakkua. Tein mansikka-kinuskikakun, jonka maussa on vielä ripaus kesän muistoja ja ulkonäössä vahva syksyn tuntu.

DSC_0022.jpg

Pohja on gluteeniton 5 munan vaalea muna-sokerivaahtopohja, joka on tehty samasuhdeperiaatteella. Yhteen lasiin on siis rikottu 5 kananmunaa, toiseen kaadettu niin paljon sirosokeria, että sokerin pinta on yhtä korkealla kuin munien. Kolmanteen lasiin kaadetaan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta sekä pieni määrä perunajauhoja niin, että jauhojen pinta on yhtä korkealla kuin sokerin ja munien omissa laseissaan. Myös ihan pienen ripauksen leivinjauhetta voi jauhojen sekaan sekoittaa, mutta gluteenittoman jauhoseoksen kanssa se ei ole välttämätöntä.

Munat ja sokeri vatkataan todella jämäkäksi vaahdoksi, ja vaahtoon käännellään siivilöidyt jauhot. Taikina kaadetaan irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi, joka voidellaan ja korppujauhotetaan (muista myös tässä gluteenittomuus!). Myös vuoan reunat tietenkin voidellaan ja jauhotetaan. Paistoaika on noin 35 minuuttia 175 asteessa.

Pohja saa vetäytyä vuorokauden ennen täyttämistä. Täytteeksi tulee omatekoista mansikkahilloa sekä kinuskilla maustettua kerma-tuorejuustoseosta.

5 dl mansikkahilloa (jossa kokonaisia mansikoita)

1 prk (200 g) kinuskin makuista tuorejuustoa

2 dl laktoositonta vispikermaa

noin 0,5 dl kinuskikastiketta

+ noin 1 dl sitruunalimsaa kostutukseen.

Kakkupohja leikataan kolmeen osaan ja pohja kostutetaan kevyesti limsalla.

DSC_0005.jpg

Päälle levitetään puolet hillosta. Kerma vatkataan vaahdoksi ja siihen sekoitetaan tuorejuusto. Kinuskikastikkeella voi säätää täytteen makeutta, joten sitä kannattaa lisätä pikkuhiljaa ja oman maun mukaan.

DSC_0007.jpg

Puolet kerma-tuorejuustotäytteestä lusikoidaan hillon päälle. Sama toistetaan toisen kakkukerroksen päälle. Kansi laitetaan lopuksi kakun päälle ja kostutetaan kevyesti.

DSC_0010.jpg

Kuorrutetta varten vatkataan 2,5 desilitraa Floran vispikermaa napakaksi vaahdoksi ja maustetaan vaniljasokerilla. Osa vaahdosta otetaan sivuun kahteen erilliseen kulhoon. Toisen kulhon vaahtoon sekoitetaan sulatettua ja jäähdytettyä tummaa suklaata ja toiseen samaa kinuskikastiketta, jota on käytetty jo täytteeseen. Kolmea eriväristä vaahtoa lusikoidaan kakun päälle ja ne levitetään veitsellä tai paletilla niin, että saadaan aikaan monisävyinen ja liukuvärjätty pinta.

DSC_0014.jpg

Kun suklaakuorrutetta varten sulattaa suklaata, siitä voi ottaa pienen osan esim. Minigrip-pussiin ja pursottaa leivinpaperin päälle erilaisia kiehkuroita ja kuvioita, jotka hetken jääkaapissa jähmetyttään ovat valmiita koristeita kakun päälle.

DSC_0021.jpg

Koska suklaata ei ole temperoitu, koristeet eivät kestä huoneenlämmössä muodossaan kovin kauaa, joten juhlien kahvipöydän kakkubuffettiin tällaiset koristeet eivät ole parhaita mahdollisia. 

DSC_0016.jpg

Nyt kakku lähtee kanssamme kohti juhlapaikkaa, jossa sankari saa aloittaa sen.