Vietin viikonloppua mökillä – järven rannalla, puusaunan lämmössä, kynttilänvalossa, kaasulieden ääressä ja ennen kaikkea metsässä. Jo aavistuksen syksyinen metsä on valtavan kaunis ja rauhoittava paikka, mutta sieltä löytää myös monenlaisia aarteita. Puolukat alkavat kypsyä ja haapasieniä rupeaa olemaan niiden ystäville jo melkoisesti. Minä toivoin mustikoita ja kantarelleja, ja kumpiakin löytyi mukavasti.

20170819-123346.jpg

Ja monessa muodossa niitä tuli nautittuakin viikonloppuna: mustikasta tuli mehevä täyte mustikkapulliin...

20170819-134715.jpg

sekä gluteenittomiin mustikkamuffinseihin, joita mehevöittää täyteläinen rahka.

100 g margariinia

1 dl sokeria

2 kananmunaa

1,2 dl kevytmaitoa

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 prk (250 g) vaniljarahkaa

1 kananmuna

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

noin 250 g tuoreita mustikoita.

20170819-134957.jpg

Ensin taikinaa varten vaahdotetaan margariini ja sokeri ja sen jälkeen lisätään kananmunat yksitellen vatkaten. Lopuksi taikinaan käännellään kuivat ainekset. Täytä muffinsipellin kolot tai paperivuoat taikinalla noin kahden kolmasosan syvyydeltä. Sen jälkeen sekoitetaan rahkaan kaikki muut täytteen ainekset paitsi mustikat, ja rahka-munaseosta lusikoidaan jokaisen muffinsin päälle. Lopuksi mustikat ripotellaan kruunaamaan muffinsit, joita paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea eikä taikina enää tartu kokeilutikkuun.

Mustikoista syntyi myös täydellinen mustikka-vaniljapirtelö, kun puoli litraa jäätelöä, pari desilitraa kevytmaitoa ja puolisen litraa mustikoita muussattiin ihanaksi, kylmäksi juomaksi. Ja vitamiinit ja antioksidantit talteen!

20170819-140524.jpg

Ja jottei elämä mene vain aivan makeiden herkkujen syömiseksi, pienet sievät kantarellit putsattiin ja paistettiin sipulin kanssa voissa herkulliseksi sienipannuksi.

20170819-174642.jpg

Paistamisessa käytetään luonnollisesti oikeaa, suolaista voita, ja pehmenneet sienet viimeistellään vielä suolaripauksella ja tuoreella persiljalla. Alle vielä viipale tuoretta ohraleipää ja täydellinen mökkipäivän iltapala on valmis nautittavaksi.

20170819-174855.jpg

Näillä sielun ja ruumiin eväillä on hyvä suunnata uutta viikkoa kohti :)