Limeä, korianteria, avokadoa, ananasta, tomaattia, valkosipulia... Mmmm, kaikkea mistä pidän. Ja pidän myös illanvietoista hyvässä seurassa hyvän ruoan parissa. Oivallinen ja mutkaton tarjottava illanistujaisiin on meksikolainen nachopelti, josta dippaillaan rapeita, kuumia maissilastuja omatekoisiin guacamoleen ja salsaan.

Koska muuten valmistelut on simppelit, illan voi aloittaa tekemällä jälkiruoan, joka saa rauhassa hyytyä jääkaapissa. Vähimmäisaika jälkkärille on kaksi tuntia, mutta sen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä. Kahteen annokseen raikasta limepossetia tarvitaan 2 desilitraa kermaa, 0,75 desilitraa sirosokeria ja 0,5 desilitraa limen mehua (noin 3 limeä).

Kerma ja sokeri kiehautetaan kattilassa koko ajan sekoittaen, ja seoksen annetaan kiehua muutama minuutti. Sen jälkeen se otetaan pois liedeltä, ja joukkoon kaadetaan limen mehu – valmista! Sitrus hyydyttää kerman ihanan pehmeäksi ja lohkeavaksi, mutta hyytymiseen tarvitaan myös kylmyyden apua. Siispä jälkkärit annosmaljoihin ja jääkaappiin odottamaan. Juuri ennen tarjoilua lisäkkeeksi voi pilkkoa makeita hedelmiä tai marjoja.

DSC_0009.jpg

Guacamolen ainekset mitataan kulhoon, jossa ne voi surauttaa sauvasekoittimella tasaiseksi, vaaleanvihreäksi tahnaksi. Tässä versiossa on 1 kypsä avokado, puolikkaan limen mehu, ripaus suolaa, pari rouhaisua mustapippuria myllystä, noin sentin pätkä tuoretta punaista chiliä, 1 valkosipulin kynsi ja noin teelusikallinen keltasipulia. Ihana värikimara!

DSC_0002.jpg

Salsan ohjeita on varmaan yhtä monia kuin on tekijöitäkin, mutta tässä on yksi versio. Tarkkaa raaka-aineiden määrää minulla ei kyllä ole tiedossa, koska kaikkea kannattaa lisätä pikkuhiljaa ja maun mukaan, mutta näillä raaka-aineilla salsasta löytyy minusta juuri kaikki ne maut, joita haluan siitä löytyvän.

1 prk Mutti-tomaattimurskaa

1 prk tomaattipyrettä

1 tomaatti

noin 2 kynttiä valkosipulia

puolikas punasipuli

1–2 sentin pätkä punaista chiliä

puolikas nippu tuoretta korianteria

ananasmehua + yksi säilykeananasrengas

1–2 rkl valkoviinietikkaa

puolikkaan limen mehu

 0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

 1 tl savupaprikaa

1 tl juustokuminaa.

Tomaatti, chili, valkosipuli, sipuli ja korianteri pilkotaan pieneksi hakkelukseksi ja kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. Tämänkin voisi halutessaan ajaa blenderissä tasaiseksi, mutta minusta "sattumaisuus" on satumaisen salsan juju. Mikä upea punainen väri!

DSC_0006.jpg

Kun dipit ovat valmiina, mustapaputahnan voi laittaa paistinpannulle öljytilkan kanssa kuumenemaan ja raastaa voimakasta Cheddar-juustoa pellille nachojen päälle. 

Mustapaputahnaan voi lorauttaa tilkkasen etikkaa ja vettä, jotta makuun tulee pieni särmä ja rakenteesta sopivan notkeaa. 

Nachojen ei tarvitse olla 200-asteisessa uunissa kuin viitisen minuuttia, jotta juusto sulaa ja lastut kuumenevat ja muuttuvat vielä rapeammaksi kuin kylmänä. Mustapaputahnan voi levittää nökäreiksi pellille nachojen päälle tai tarjota erillisestä kulhosta jauhelihatäytteen tapaan.

DSC_0007.jpg

Ai caramba! Sitten vain kimppuun. Ja kun juuri on ajatellut, että vatsa on aivan täynnä, on aika hakea jälkiruoka jääkaapista ja tarjota se puolimakean kuohuviinin kanssa. Täydellinen päätös täydelliselle illalle.

DSC_0012.jpg