Kun nyt pääsin mustikkapullan makuun neiti kesäheinän pullaa tehdessä, jatkan samalla teemalla. Tuliaisena mökkiviikonloppuun tai kylään tuleville yllätysvieraille maistuu taatusti mehevä mustikkabostonkakku.

DSC_0568.jpg

Bostonkakku on perinteisesti voilla, kanelilla ja sokerilla maustettua pullaa eli oikeastaan korvapuusteista yhteen kyhätty kakku. Mustikkaversiossa on nimensä mukaisesta sisällä mustikkaa, ja lisäksi voitelin pullalevyn anteliaasti voilla ja ripottelin päälle runsaasti vaniljasokeria.

Ensin tehdään tietenkin pullataikina. Puolen litran taikinasta tulisi arviolta kolme pienehköä tai kaksi isoa bostonkakkua, joten halutessaan voi tehdä vain puolikkaan annoksen. Tai samasta taikinasta voi kätevästi tehdä useammanlaisia pullia - mustikkabostonia, korvapuusteja, pikkupullia, marjapiirakkaa...

5 dl kevytmaitoa

2 pss kuivahiivaa

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

1 kananmuna

2 dl sirosokeria

noin 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

150 g huoneenlämpöistä voita.

Valmis ja kohonnut taikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi, joka täytetään voilla (noin 25 g), vaniljasokerilla (noin 2 tl) ja ihanan pulleilla ja makeilla mustikoilla (noin 2 dl). Vaikka runsaus on leivonnassa ihanaa, mustikoiden määrässä ei kannata olla ylenpalttinen, jotta levy on mahdollista rullata.

DSC_0561.jpg

Levy siis rullataan kääretortun tapaan pidemmältä sivulta kääröksi ja kääröstä leikataan (vuoan koosta riippuen) 7-10 suurinpiirtein tasakokoista palaa. Palat asetellaan vuokaan pystyasentoon niin, että palojen väliin jää hieman kohoamisvaraa. Päätypalat näyttävät nätimmiltä, kun päätypuolen jättää alaspäin. Mustikat saavat näkyä rullien sisältä, ja kyydistä pudonneet voi painella sopiviin kolosiin. 

DSC_0563.jpg

Boston saa kohota toistamiseen tässä vaiheessa liinan alla ainakin sen aikaa, kun uuni lämpenee 175 asteeseen. Kohonnut boston voidellaan kananmunalla ja laitetaan uuniin. Paistoaika on noin 20 minuuttia tai niin kauan, että pinta on kullanruskea ja myös leivinpaperia vasten olevat reunat ovat saaneet väriä ja irtoavat helposti.

DSC_0571.jpg

Pullakakun voisi koristella esimerkiksi tomusokerikuorrutusraidoilla ja tuoreilla mustikoilla, mutta tämä herkku taitaa mennä pakkaseen odottamaan sopivaa kahvihetkeä, joten en koristele sitä ainakaan vielä... :) Kahvihetken ja -seuran juhlavuudesta riippuen bostonkakkua voi leikata täytekakun tapaan tai irrottaa käsin pullarullat toisistaan, jolloin oltaisiin varmaan aika lähellä nyhtöpullan ajatusta...