Piipahdin eilen illalla Aasiassa kaali-nuudelisalaatin, gyoza-nyyttien sekä matchapossetin mittaisella matkalla. Järjestimme kollegani kanssa pienimuotoisen kokkikoulun työkavereillemme, joten matkallani oli mukana monta mukavaa ihmistä. Mikä parasta, nämä reseptit ovat niin yksinkertaiset, että kuka tahansa voi turvallisesti lähteä näiden kanssa vaikka ensimmäiselle matkalleen idän ihmeellisiin keittiöihin.

Kaali-nuudelisalaattia olen tehnyt useasta aiemminkin, ja se on yksi omista kevään ja kesän lempiruoistani. Ohje on alun perin Helsingin Sanomien ruokatorstaista, ja vaiheittainen ja kuvitettu ohje löytyy täältä.

DSC_0198.jpg

DSC_0203.jpg

Gyoza-nyytit ovat paistinpannulla paistettavia taikinanyyttejä, jotka täytetään liha- tai kasvistäytteellä. Nyyttejä varten tehdään ensin taikina, koska sen tulee saada jähmettyä jääkaapissa vähintään tunti.

Taikina (24 kpl)

2,75 dl vehnäjauhoja

0,5 tl suolaa

2 tl rypsiöljyä

1 tl seesamöljyä

1 dl kuumaa vettä.

Kaikki ainekset vettä lukuun ottamatta mitataan kulhoon ja nypitään hiekkamaiseksi seokseksi. Joukkoon kaadetaan kuuma vesi, ja taikinasta sekoitetaan kiinteä pallo, joka saa mennä kelmun sisällä jääkaappiin tekeytymään. Tekeytymisen aikana on hyvä hetki tehdä täyte. Kummastakin täytteestä tulee sopivasti 24:ää nyyttiä varten, joten voi valita joko tekevänsä koko annoksen toista täytettä tai puolet ja puolet kumpaakin. Tai voi tietenkin tuplata taikinan määrän ja tehdä valtavan määrän sekä kasvis- että lihanyyttejä!

Kasvistäyte

1 punasipuli

100 g kiinankaalia

1 kevätsipulin varsi

2 porkkanaa

2,5 dl kuutioituja siitakesieniä

1 tl valkopippuria

1 tl seesamöljyä

0,5 dl tuoretta korianteria

+ suolaa maun mukaan.

Kaikki kasvikset kuoritaan, pilkotaan ja hienonnetaan ja sekoitetaan yhdessä mausteiden kanssa. Kasviksia freesataan hetki paistinpannulla öljyssä, jotta kasvikset hieman pehmenevät ja ovat siten helpommin käsiteltäviä. Mikäli käytät kuivattuja sieniä, ne täytyy ensin liottaa. Jos esim. siitakesieniä on vaikea löytää, myös herkkusienet käyvät, mutta huomattavasti enemmän makua saa siitakkeista tai muista kuivatuista sienistä.

DSC_0200.jpg

LIhatäyte

300 g possun jauhelihaa

100 g kiinankaalia

1 kevätsipulin varsi

2 valkosipulin kynttä

1 rkl raastettua inkivääriä

2 rkl seesamöljyä

2 rkl soijakastiketta

1 tl sokeria

1 tl suolaa

+ mustapippuria oman maun mukaan.

Tässäkin täytteessä kaikki kasvikset (kiinankaali, kevätsipuli, valkosipuli, inkivääri) tarvittaessa ensin kuoritaan, sitten pilkotaan ja hienonnetaan ja sekoitetaan jauhelihan ja mausteiden kanssa yhtenäiseksi massaksi. Lihatäyte laitetaan nyyttien sisään raakana ja kypsennetään vasta taikinakuoren sisällä.

Kun täytteet ovat valmiita, alkaa nyyttien valmistus. Valmistaminen vaatii hieman työvaiheita ja käsityötä, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen. Ensin taikinapallo muotoillaan tangoksi, joka jaetaan kahtia. Kumpikin tanko pilkotaan 12:ksi yhtä suureksi pallukaksi, joista tulee siis noin arpakuution suuruisia. Tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen taikinapallot kaulitaan noin 10 senttimetriä halkaisijaltaan oleviksi ympyröiksi.

Valmiit taikinaympyrät täytetään laittamalla noin ruokalusikallinen (riippuu ympyrän koosta) täytettä ympyrän keskelle. Ympyrä taitetaan kahtia puoliympyräksi täytteen ympärille ja reunat nipistetään tiukasti kiinni.

DSC_0204.jpg

Nyytit saavat olla keskenään hieman erikokoisia ja tekijänsä näköisiä - ruoanlaitto ei saa olla liian vakavaa!

Nyytit voi kypsentää myös höyryttämällä, mutta näille tyypillistä on nimenomaan pannulla paistaminen. Pannu, jossa on seesamöljyä, kuumennetaan kuumaksi ja nyyttejä laitetaan kyljelleen pannulle niin paljon kuin siihen mahtuu. Pinta paistetaan kullanruskeaksi ja rapeaksi, jonka jälkeen pannulle kaadetaan sen verran vettä, että nyytit peittyvät noin puoliväliin saakka. Sitten nyytit saavat hautua kannen alla pannulla kypsäksi, mikä vie nyyttien koosta riippuen noin 7-12 minuuttia. Lihatäytteisissä nyyteissä täysin kypsyminen on tärkeämpää kuin kasvisversioissa, joissa pieni "al denteys" ei ole vaarallista.

DSC_0206.jpg

Valmiit nyytit ovat siis toiselta puolelta kullanruskeita ja toiselta vaaleita, ja tarjolle ne tietenkin kannattaa asetella kaunis ruskea puoli esille päin.

DSC_0207.jpg

Erityisesti seesaminen ja umaminen lihatäyte on minun makuuni, ja nyytit ovat maukkaita sellaisenaan syötävänä. Jos haluaa, niille voi tehdä helpon dippikastikkeen, johon nyyttejä voi kastaa:

tulinen dippikastike:

0,5 dl riisiviinietikkaa

0,5 dl soijakastiketta

2 tl (tai oman maun mukaan) chiliöljyä

1 tl seesamöljyä.

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan pieneen kulhoon tarjolle.

Jälkkäriksi nyyttien ja salaatin jälkeen maistuu kylmä ja raikas kermavanukas, joka on hyydytetty limen mehulla ja jossa maistuu hennosti (kokenut Aasian ystävä voi maustaa reippaamminkin) vihreä teejauhe matcha.

DSC_0210.jpg

Tätä possetia varten keitetään ensin kermaa ja sokeria kattilassa siihen asti, että kerma pulpahtaa. Sen jälkeen joukkoon siivilöidään ensin matchajauhe ja lopuksi limen mehu, joka aloittaa seoksen hyydyttämisen välittömästi. Kermamassa kannattaa kaataa jälkiruokamaljoihin siivilän läpi, sillä matchajauheella on taipumus paakkuuntua kovastakin vispaamisesta huolimatta.

DSC_0199.jpg

Matchaposset (4 annosta)

2 dl vispikermaa

0,75 dl sokeria

1 rkl matchajauhetta

0,5 dl limen mehua.

Annosmaljoihin kaadettu posset saa hyytyä jääkaapissa vähintään tunnin, jossa se ehtii juuri ja juuri hyytyä. Jos aikaa on, hyytymisaikaa voi varata huoletta neljäkin tuntia tai antaa possetien olla jääkaapissa vaikka yön yli. Kermavanukkaalle hyvänä lisänä toimii rapea ja rapsakka seesamkrokantti, joka rouskuu ihanasti ja maistuu taivaallisen pähkinäiselle.

DSC_0202.jpg

Seesaminsiemenet paahdetaan kuivalla pannulla kullanruskeiksi ja laitetaan sivuun odottamaan. Siementen päälle voi ripsauttaa kevyesti suolaa makean ja suolaisen välisen kontrastin aikaan saamiseksi. Krokanttia varten karamellisoidaan sokeria kaatamalla pinnoitettuun kattilaan sokeria ja tilkka vettä, joiden annetaan muuttua ensin kirkkaaksi ja sitten kullanruskeaksi siirapiksi välillä sekoittelematta. Anna kattilan siis tehdä työnsä rauhassa! Kun seos on rusehtavaa ja pulpahtelee, siemenet kaadetaan takaisin joukkoon ja koko komeus kaadetaan ohueksi levyksi leivinpaperin päälle kovettumaan. Kovettuminen vie vain vartin verran, ja sen jälkeen levyn voi murskata käsin tai veitsellä sopiviksi sattumiksi possetin päälle laitettavaksi.

Seesamkrokantti

1 dl seesaminsiemeni

ripaus suolaa

1 dl sokeria

0,25 dl vettä.

DSC_0212-3.jpg

 

Onnistuneen ja maukkaan matkan päätteeksi on mukava palata kotiin. Seuraava matchakokeilu on tosin jo jääkaapissa tekeytymässä - siitä lisää lähipäivinä...