Sienijumalat olivat edelleen suotuisia, ja metsästä löytyi lisää herkullisia tatteja. Kuivuri hurisee edelleen, mutta osa ruskeista kaunokaisista muuntui tänään herkulliseksi keitoksi. Olen aiemmin tehnyt samanlaisella reseptillä sienikeittoa myös kantarelleista ja suppilovahveroista, joten monenlaiset sienet tuntuvat sopivan tähän mainiosti :)

Ennen varsinaista keiton tekemistä sienistä täytyy höyryttää pannulla turhat nesteet pois.

IMG_0875-normal.jpg

Kun sienet alkavat olla käyttövalmiita, kattilassa kuullotetaan oliiviöljyssä sipulia ja valkosipulia. Kun sipulit ovat pehmeitä, joukkoon lisätään tämän keiton juju eli tomaattipyrettä. Pyre lisätään tässä vaiheessa eikä vasta nesteeseen, jotta siitäkin haihtuu ylimääräinen neste ja maku tiivistyy. Pyreen jälkeen sekaan heitetään tietenkin sienet, jonka jälkeen keiton perusmaut alkavat olla kasassa.

IMG_0876-normal.jpg

Keitolta ruoka ei kuitenkaan tässä vaiheessa vaikuta, joten seuraavaksi joukkoon kaadetaan noin 7-8 desilitraa kiehuvaa vettä ja maun mukaan kasvis- tai muu liemikuutio. Tässä vaiheessa keitto saa hiljalleen kiehua 15-20 minuuttia, jotta sienten maku irtoaa ja muut maut tasoittuvat.

IMG_0877-normal.jpg

Kun keitto on kiehunut riittävästi, se suurustetaan (tai ei ole tietenkään pakko, jos pitää ohuesta keitosta). Yleensä sienikeiton resepteissä ohjeistetaan suurustamaan vehnäjauhoilla, mutta vaalealla maizenalla saa minun mielestäni kauniimman värin ja miellyttävämmän koostumuksen. Siispä tilkkaan kylmään vettä 1,5-2 ruokalusikallista maizenaa ja neste ohuena nauhana keittoon. Loppusilaukseksi keittoon laitetaan purkillinen tuorejuustoa (kantarellin makuista minun keittooni) ja loraus konjakkia syventämään makua. Maun viimeistelee tuore persilja.

IMG_0882-normal.jpg

Keitto on niin hyvää, että sitä syö autuaasti sellaisenaankin, mutta jopa vielä parempaa se on krutonkien tai tuoreen leivän kanssa. Tällä kertaa tein keiton kaveriksi soodaleipää, jonka ohje löytyy täältä: http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/05/leipaa-ilman-hiivaa-tai-juurta.

IMG_0884-normal.jpg

Ihanaa syksyistä ruokaa :)