Minä olen hyvin perinteisen joulupöydän vaalija, ja perinteiseen joulupöytään kuuluvat laatikot niin perunaisena, porkkanaisena kuin lanttuisena. Mutta perinteiden vaaliminen ei minusta silti tarkoita sitä, että vain ja ainoastaan perinteisissä asioissa tulisi pitäytyä tai että Mielensäpahoittajan tapaan kaikki olisi paremmin ilman jatkuvaa muutosta. Traditionaalisten herkkujen rinnalle joulupöytään ovat tervetulleita myös uudet tulokkaat, kuten tämä täyteläinen ja samettinen bataattilaatikko.

DSC_0144.jpg

Bataatti on kotoisin Amerikasta, jossa sillä on pitkät perinteet, mutta käsittääkseni Suomessa sitä ei ole vielä valtavan kauan nähty ihmisten ruokapöydissä. Bataatti on upean voimakkaan oranssin värinen ja maistuu hieman makealta, joten se sopii niin kinkun kuin kalkkunan kaveriksi joulupöytään.

Bataatit keitetään laatikkoa varten ensin soseeksi suolatussa vedessä.

DSC_0115.jpg

Pehmeät bataattikuutiot surautetaan sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi. Ennen soseuttamista kannattaa kaataa osa keitinvedestä pois, jottei tule vahingossa tehneeksi sosekeittoa. Nestettä on helpompi lisätä kuin ottaa pois soseuttamisen jälkeen!

DSC_0125.jpg

Soseeseen sekoitetaan smetanaa, hieman korppujauhoja ja kananmuna sekä tuoksuvia mausteita; valkopippuria ja muskottipähkinää sekä tietenkin ripaus suolaa.

DSC_0127.jpg

Ja lopuksi tummaa, paksua siirappia, joka viimeistelee jouluisen maun yhdessä muskotin kanssa!

DSC_0129.jpg

Laatikko on nyt valmista vuokaan ja uuniin laitettavaksi. Pinta hunnutetaan perinteisten laatikoiden tapaan korppujauhoilla ja muutamalla voinokareella, jotka yhdessä saavat aikaan ihanan kullanruskean ja rapean pinnan laatikolle.

DSC_0133.jpg

Laatikko saa paistua 175-asteisessa uunissa noin tunnin, ja sen voisi halutessaan tehdä myös kahteen alumiinivuokaan, jotka on helppo pakastaa odottamaan joulua :)

Tämä laatikko ei kuitenkaan pääse pakkaseen, vaan innokkaat joulumieliset lusikoivat laatikon jo parempiin suihin viimeistä lusikallista myöten. Täytynee tehdä toinen annos joko jouluksi tai vaikka itsenäisyyspäivän illalliselle...

DSC_0145.jpg

Bataattilaatikko

noin 800 g bataattia kuorittuna ja pilkottuna

1 prk smetanaa

1 kananmuna

2–3 rkl korppujauhoja

noin puolikas raastettuna muskottipähkinä

1 maustemitta valkopippuria

1 maustemitta suolaa

+ korppujauhoja ja voita pinnalle.

DSC_0147.jpg