Minä olen hyvin perinteisen joulupöydän vaalija, ja perinteiseen joulupöytään kuuluvat laatikot niin perunaisena, porkkanaisena kuin lanttuisena. Mutta perinteiden vaaliminen ei minusta silti tarkoita sitä, että vain ja ainoastaan perinteisissä asioissa tulisi pitäytyä tai että Mielensäpahoittajan tapaan kaikki olisi paremmin ilman jatkuvaa muutosta. Traditionaalisten herkkujen rinnalle joulupöytään ovat tervetulleita myös uudet tulokkaat, kuten tämä täyteläinen ja samettinen bataattilaatikko.
Bataatti on kotoisin Amerikasta, jossa sillä on pitkät perinteet, mutta käsittääkseni Suomessa sitä ei ole vielä valtavan kauan nähty ihmisten ruokapöydissä. Bataatti on upean voimakkaan oranssin värinen ja maistuu hieman makealta, joten se sopii niin kinkun kuin kalkkunan kaveriksi joulupöytään.
Bataatit keitetään laatikkoa varten ensin soseeksi suolatussa vedessä.
Pehmeät bataattikuutiot surautetaan sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi. Ennen soseuttamista kannattaa kaataa osa keitinvedestä pois, jottei tule vahingossa tehneeksi sosekeittoa. Nestettä on helpompi lisätä kuin ottaa pois soseuttamisen jälkeen!
Soseeseen sekoitetaan smetanaa, hieman korppujauhoja ja kananmuna sekä tuoksuvia mausteita; valkopippuria ja muskottipähkinää sekä tietenkin ripaus suolaa.
Ja lopuksi tummaa, paksua siirappia, joka viimeistelee jouluisen maun yhdessä muskotin kanssa!
Laatikko on nyt valmista vuokaan ja uuniin laitettavaksi. Pinta hunnutetaan perinteisten laatikoiden tapaan korppujauhoilla ja muutamalla voinokareella, jotka yhdessä saavat aikaan ihanan kullanruskean ja rapean pinnan laatikolle.
Laatikko saa paistua 175-asteisessa uunissa noin tunnin, ja sen voisi halutessaan tehdä myös kahteen alumiinivuokaan, jotka on helppo pakastaa odottamaan joulua :)
Tämä laatikko ei kuitenkaan pääse pakkaseen, vaan innokkaat joulumieliset lusikoivat laatikon jo parempiin suihin viimeistä lusikallista myöten. Täytynee tehdä toinen annos joko jouluksi tai vaikka itsenäisyyspäivän illalliselle...
Bataattilaatikko
noin 800 g bataattia kuorittuna ja pilkottuna
1 prk smetanaa
1 kananmuna
2–3 rkl korppujauhoja
noin puolikas raastettuna muskottipähkinä
1 maustemitta valkopippuria
1 maustemitta suolaa
+ korppujauhoja ja voita pinnalle.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.