Maanantaipäivään saattaa toisinaan tarvita hieman ekstrapuhtia, ja sitä ei saa tästä ruoasta niin ei sitten mistään! Kokonaisena paahdettu kukkakaali ja mantelihummus ovat niin hyvää yhdessä, että maanantai tuntuu aivan mainiolta!

DSC_0551.jpg

Kukkakaalia täytyy esivalmistella sen verran, että se huuhdellaan ja siitä leikataan vihreät lehdet irti. Sen jälkeen sitä keitetään suolatussa vedessä noin 5 minuuttia, jotta se hieman pehmenee. Kaikki ylimääräinen neste valutetaan pois lävikössä, ja taputtelinpa hieman kaalin pintaa vielä talouspaperillakin.

Kukkakaali laitetaan uunipellille, ja sen päälle ripotellaan suolaa ja mustapippuria sekä kaadetaan oliiviöljyä. Koska myös hummukseen tulee sitruunaa, käytin kukkakaaliinkin sitruunalla maustettua oliiviöljyä.

Kaalia paahdetaan 225-asteisessa uunissa noin 40–50 minuuttia riippuen kaalin koosta. Jos pinta alkaa tummua liikaa, lämpötilaa voi alentaa tai kaalia siirtää keskitasoa alemmas.

DSC_0547.jpg

Valmis kaali on upean näköinen; kuin taideteos erisävyisine kukintoineen! 

DSC_0550.jpg

Sillä välin kun kaali on uunissa, ehtii tehdä hummuksen ja monta muutakin asiaa, koska hummuksen teko ei vie kuin viitisen minuuttia. Hummus on siis kikhernetahnaa, joka maustetaan perinteisesti tahinilla eli seesaminsiementahnalla, mutta koska minä juuri viikonloppuna käytin tahinia leivontaan, halusin ruoasta nyt hieman erilaisen ja käytin mantelivoita.

Säilötyt kikherneet huuhdellaan (sama lävikkö käy hyvin!) ja kaadetaan kulhoon. Kikherneiden lisäksi kulhoon mitataan vettä, oliiviöljyä, sitruunanmehua, mantelivoita, suolaa, mustapippuria, juustokuminaa ja valkosipulia. Kaikki ainekset surautetaan tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Mausteita kannattaa laittaa ensin vähemmän, ja sitten pikkuhiljaa lisäilee, kun on maistanut valmista tahnaa. Aina on helpompi lisätä kuin ottaa pois ;)

Mantelihummus

2 prk (a 125 g) kikherneitä

noin 2 rkl mantelivoita

yhden sitruunan mehu

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl vettä

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

1 mm juustokuminaa

2 pientä valkosipulin kynttä.

DSC_0553.jpg

Kukkakaalissa on upea pähkinäinen maku paahtamisen ansiosta, ja hummuksen manteli puhuu sen kanssa aivan samaa kieltä. Lisäksi sitruunan raikkaus ja juustokuminan pieni pistävyys leikkaavat mantelivoin rasvaisuutta juuri sopivasti. Tästä on hyvä ponkaista viikko käyntiin!