Minusta täydellinen cookie on päältä rapea ja sisältä tehmeän sitkeä, ja siinä on paljon makua. Ja myös kokoa! Ihan eri asia siis kuin hienostuneet pikkuleivät tai rapsakat keksit. Ryhdyin kokeilemaan täydellisen cookien valmistamista, ja tuntuu, että osuin maitosuklaa-maapähkinävoicookieiden kanssa kertaheitolla nappiin!

DSC_0040.jpg

Idean ohjeeseen löysin vanhasta Pirkka-lehdestä (en valitettavasti tiedä numeroa tai vuosikertaa), jossa on valkosuklaacookieiden ohje. Tämä on siis kehitetty sen pohjalta:

200 g mantelista maitosuklaata

2 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

100 g voita

50 g maapähkinävoita

1,5 dl sirosokeria

1 kananmuna

2 tl kirsikkalikööriä (tai esim. mantelilikööriä)

Kuivat aineet sekoitetaan yhdessä kulhossa rouhitun suklaan kanssa. Minä käytin tässä espanjalaista Valor-merkkistä maitosuklaata, jossa on seassa manteleita ("chocolate con leche y almendras"). Mikä tahansa muu mantelinen tai pähkinäinen suklaa käy varmasti aivan yhtä hyvin.

Toisessa kulhossa vatkataan keskenään voi, maapähkinävoi sekä sokeri. Voi-sokerivaahtoon lisätään kananmuna ja lopuksi kaikki kuivat aineet sekä likööri.

Taikina on melko tahmeaa, mutta ei kannata säikähtää vaan taputella siitä noin 30 sentin mittainen tanko, josta leikataan noin sentin paksuisia kiekkoja. Kiekot asetellaan pellille väljästi, koska ne leviävät jonkin verran paistettaessa. Minä laitoin 50-senttisen uunin pellille 9 cookieta.

Paistoaika on noin 12-14 minuuttia 175 asteessa uunin keskitasolla.

pikkuleip%C3%A4.jpg

Pikkuleivät saavat jäähtyä pellillä, jotta ne kovettuvat eivätkä menetä muotoaan. Sitten vain teevesi kiehumaan ja herkkuhetki on taattu!

Rapea purutuntuma, sisältä ihanan pehmeä... Suuria suklaasattumia ja suolaisenmakea maapähkinävoin maku, jota kirsikan aavistuksen mantelinen maku vielä voimistaa. Njam!

DSC_0043.jpg