Joulupöydässä kuuluu minun mielestäni olla kolmen sorttista laatikkoruokaa: porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja imellettyä perunalaatikkoa. Niiden aika ei kuitenkaan ole vielä, vaan vasta jouluaaton illallisella, mutta sen sijaan esimerkiksi isänpäivään, adventteihin ja itsenäisyyspäivään sopii tämä herkullinen ja aavistuksen makea bataattilaatikko.

20171105-140008.jpg

Gluteeniton bataattilaatikko

noin 800 g bataattia (1 iso tai 2 pienempää) + vettä ja suolaa keittämiseen

1 prk smetanaa

noin puolikas raastettu muskottipähkinä

0,5 dl tummaa siirappia

1 tl suolaa

1 mm valkopippuria

1 kananmuna

2 rkl gluteenittomia korppujauhoja

+ glut. korppujauhoja ja voita pinnalle.

 

Laatikkoa varten valmistetaan ensin bataattisosetta kuorituista ja pilkotuista bataateista keittämällä.

20171105-122014.jpg

Pehmeistä bataateista kaadetaan ylimääräinen keitinvesi pois niin, että lopun veden kanssa bataatit voidaan soseuttaa sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Soseeseen sekoitetaan ensin smetanaa, joka tuo laatikkoon täyteläisyyttä ja joka myös jäähdyttää massaa hieman. Massa maustetaan ihanan jouluisilla mauilla eli tummalla siirapilla ja muskottipähkinällä. Lisäksi joukkoon laitetaan valkopippuria sekä tietenkin suolaa. 

20171105-123724.jpg

Mausteiden sekoittamisen jälkeen rakennetta parantamaan massaan sekoitetaan yksi kananmuna sekä pari ruokalusikallista gluteenittomia korppujauhoja. Tasaiseksi sekoitetut ainekset kaadetaan laakeaan uunivuokaan, ja pinnalle ripotellaan vielä lisää gluteenittomia korppujauhoja sekä pieniä nökäreitä voita, jotta uunissa paistuu laatikolle ihanan kullanruskea ja rapea pinta.

20171105-124141.jpg

Paistoaika on noin 50–60 minuuttia 175-asteisessa uunissa, ja sen jälkeen laatikko on sisältä samettisen pehmeää ja mehevää mutta pinnalta rapeaa.

20171105-135823.jpg

Muskottipähkinä on yksi tämän vuodenajan lempimausteistani, ja sen pähkinäinen ja mausteinen maku on täydellinen makean bataatin kanssa. Minä voisin syödä laatikkoa aivan sellaisenaan, mutta se sopii mainiosti esimerkiksi erilaisten paistien lisäkkeeksi. Luulen, että moni isä ja isänmielinen "läheishenkilö" ilahtuisi tästä ruokalajista sunnuntaina :)