Pidätkö Nutellasta? Entä mantelista? Jos vastasit kumpaankin kyllä, tässä on herkku juuri sinulle. Ja jos pidät vielä kookoksestakin, asiat vain paranevat. Nämä häivähdyksellä kookosta maustetut Nutella-manteliruudut ovat nimittäin taivaallisia.

IMG_2364.jpg

Pohja muistuttaa hieman tavallista murutaikinaa, mutta siihen ei tule laisinkaan kananmunaa ja se maustetaan kookoshiutaleilla.

Pohja:

120 g huoneenlämpöistä voita

50 g tomusokeria

150 g vehnäjauhoja

1 rkl kookoshiutaleita

Voi ja tomusokeri vatkataan vaaleaksi vaahdoksi, johon sekoitetaan vehnäjauhot ja kookoshiutaleet. Mikäli haluat pohjasta hieman ilmavamman mieluummin kuin aivan tiiviin, lisää vehnäjauhojen sekaan puoli teelusikallista leivinjauhetta.

IMG_2327.jpg

Murumainen taikina on helposti käsiteltävää, ja se painellaan noin 20x20-kokoiseksi levyksi vuoan pohjalle. Paistoaika on noin 12-15 minuuttia 180 asteessa.

IMG_2333.jpg

Sillä välin kun pohja paistuu, ehtii tehdä ruutujen päällimmäisen kerroksen. Keskimmäinen kerros on nimittäin pelkkää Nutellaa, joten se ei vaadi erityisiä valmisteluita. Päälle tulee hieman macarontaikinaa muistuttava, valkuaisista, sokerista ja mantelijauhosta tehty seos:

Kuorrutus:

4 kananmunan valkuaista

80 g mantelijauhetta

150 g tomusokeria

4 tippaa karvasmanteliaromia

+ päälle noin 80 g  mantelilastuja

Valkuaiset vatkataan ensin ilmavaksi vaahdoksi, ja vaahtoon käännellään nuolijalla tomusokeri, mantelijauho sekä karvasmanteliaromi. Siivilää on turha käyttää, sillä mantleijauho on niin karkeaa, että se ei tule siivilästä läpi. Valkuaisvaahto menettää siis väistämättä hieman kuohkeuttaan, mutta se kuuluu asiaan.

IMG_2329.jpg

Valmis vaahto on mantelijauhon vuoksi rakeista, ikään kuin karkeaa mannapuuroa.

IMG_2332.jpg

Paistuneen pohjan päälle levitetään ensin kerros Nutellaa (arviolta noin 150-200 grammaa) ja sen päälle mantelinen kuorrute. Päälle ripotellaan vielä mantelilastuja kruunaamaan paahtuneen mantelinen maku ja antamaan rakennetta.

IMG_2342.jpg

Leivonnaista paistetaan samassa 180 asteen lämpötilassa noin puoli tuntia eli niin kauan, että valkuaiskuorrute on kiinteytynyt ja mantelilastut ovat saaneet kauniin, kullankeltaisen värin. Valmis leivonnainen saa jäähtyä täysin ennen leikkaamista, jotta kerrokset säilyvät kauniina.

IMG_2360.jpg

Leikkaamisen jälkeen kannattaa pitää puolensa ja olla nopea, sillä nämä häviävät vähin äänin alta aikayksikön! Kahvikupposen ääressä käsi hamuaa palan jos toisenkin, ja jääkaapin ovi tuntuu käyvän normaalia tiheämpään...

IMG_2366.jpg

Kookos maistuu pohjassa vain aavistuksen, mutta hiutaleiden karkeus tekee pohjasta miellyttävän rakenteeltaan. Voisin ensi kerralla ehkä kokeilla kaurahiutaleita...? Nutella nyt on aina yhtä kielenvievää, ja sen pähkinäinen ja suklainen maku sopii todella hyvin yhteen karvasmantelin kanssa. Mutta makeaa tämä todella on, joten ei ehkä ykkösvalintani aamupalalle. Kaikki muina vuorokaudenaikoina sitten kyllä senkin edestä ;)