Keittiökatraaseni liittyi uusi jäsen, kun kotiini saapui teräksenhohtoinen ja kiiltävä yleiskone.

DSC_0079.jpg

Sitä täytyi tietenkin päästä heti testamaan, ja koska lehdet pursuavat joulun aikaan erilaisia kotitekoisten leipien ohjeita, kehittelin tummalla sokerilla maustetun maapähkinäleivän, jonka taikinan vaivaaminen käy kädenkäänteissä koneella.

Maapähkinäleipä

2,5 dl maustamatonta jugurttia

1 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

0,5 dl muscovadosokeria

5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl gramanjauhoja

1 dl suolattuja maapähkinöitä

2 rkl oliiviöljyä.

Maustamaton jugurtti kuumennetaan noin 42-asteiseksi (yhh, minusta lämpenevän maidon haju on kerrallaan kamala - mutta se on sen arvoista!), ja kaadetaan yleiskoneen kulhoon hiivan, suolan, sokerin ja pienen jauhomäärän kanssa. Kone saa sekoittaa taikinan oikein kunnolla ennen kuin pähkinät, loput jauhot ja öljy vaivataan taikinaan. 

DSC_0082.jpg

Tämä on melko pieni taikina, joten vaivaamiseen ei mennyt kuin muutama minuutti. Valmis taikina saa kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Sen jälkeen muotoilin sen kutakuinkin leipää muistuttavaksi ja totesin, että en muista koskaan onnistunut tekemään yhtä helposti käsiteltävää leipätaikinaa! Pähkinöitä olisi kannattanut ehkä rouhia hieman, koska nyt osa halusi väkisin ropista ulos taikinasta...

DSC_0085.jpg

Paistoin leipää 225-asteisen uunin alatasolla 25 minuuttia niin, että peitin pinnan vartin jälkeen leivinpaperilla, koska se alkoi olla jo kauniin kullanruskea.

DSC_0086.jpg

Tumma sokeri antaa jo pienenä määränä ihanasti aromia leipään, ja paahtuneet pähkinät maistuvat taivaallisilta! Maisteluvaiheessa olen todella tyytyväinen, etten rouhinut pähkinöitä, koska kokonaisena ne antavat ihanasti suutuntumaa :)

DSC_0091.jpg

Kone odottaa jo malttamattomana seuraavaa kierrosta, olisikohan kuivatuissa karpaloissa ja tummassa siirapissa ideaa seuraavaan leipään...?