Uuniperuna on vanha kunnon talviruokien klassikko, vähän samaten kuin täytetyt kesäkurpitsat kesäaikaan - ainakin minun ruokakäsityksissäni. Vähän niitä kahta ajatusta yhdistäen päätin tehdä täytettyjä bataatteja. 

Ensin täytyy luonnollisesti pestä ja halkaista bataatit, jotta ne saa uuniin kypsymään.

DSC_0079.jpg

Kypsyminen vie 200 asteessa ainakin tunnin, joten sinä aikana ehtii tehdä vaikka useammankin täytteen. Nyt ei sentään aleta liioitella ja tehdään vain yksi mutta sitäkin herkullisempi täyte musta- ja voipavuista.

DSC_0081.jpg

Pavut liotetaan huolellisesti vedessä, ja niiden valuessa ehtii kuullottaa öljyssä sipulia, valkosipulia ja punaista chiliä. Mausteet sekoitetaan papuihin (voipapuja muuten pienin hieman, koska ne ovat melko isokokoisia) ja minä pilkoin sekaan vielä kirsikkatomaatteja ja raastoin sitruunankuorta.

DSC_0082.jpg

Kun bataatit ovat niin kypsiä, että sisuksen saa koverrettua helposti lusikalla, ne otetaan uunista täytettäväksi. Osa bataattien sisuksesta sekoitetaan täytteeseen ja osan voi jatkojalostaa bataattimuussiksi ja syödä myöhemmin jonkun muun ruoan lisukkeena.

Bataatit täytetään kukkuroilleen ja päälle raastetaan juustoa. Minä käytin parmesaania, mutta joku miedompi juusto käy myös aivan mainiosti.

DSC_0087.jpg

Bataatteja paistetaan vielä sen aikaa, että täyte kuumenee ja juusto sulaa. Minä nostin lämpötilan 225 asteeseen ja pellin melkein ylimmälle tasolle. Noin 10-15 minuuttia riittää hyvin, ja ateria on valmis :)

DSC_0089.jpg

Nam! Makea, paahtunut bataatti on mahtavaa suolaisen juuston ja tuhtien papujen kanssa. Ensi kerralla taidan raastaa vielä hallumia tai murentaa fetaa täytteen sekaan...