Viime yönä satoi lunta, ja maisema on kauniin valkoinen, varsinainen winter wonderland, joka johdattaa heti ajatukset jouluun... Tänään onkin tullut tehtyä peräti kolmea erilaista jouluista asiaa, vaikka totuuden nimissä osa pantiin alulle jo eilen.

1. Joulutorttuja ja glögiä.

IMG_1151.jpg

Siihen ei sanoja juuri enempää tarvitakaan: joulutorttuja luumuhillolla ja höyryävän kuumaa punaista glögiä rusinoiden ja manteleiden kera - näyttää, maistuu ja tuoksuu joululta. Ja manteleita muuten laitetaan sen verran runsaalla kädellä, että niitä ei tarvitse lasista metsästää ;)

IMG_1155.jpg

2. Piparkakkuja <3

IMG_1157.jpg

Resepti on sama, jolla tein pipareita jo aiemmin (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/10/the-one-and-only-paraisten-piparkakut ja http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/10/meni-ihan-pipariksi), mutta tein tällä kertaa kaksinkertaisen annoksen. Tein taikinan eilen ja se sai olla yön jääkaapissa, ja tänään leivoin noin puolet taikinasta. Huomenna jatkuu, ja juuri näin pienissä erissä tehden pipareiden teko on ihanaa, koska ihanista tuoksuista (ja taikinan syömisestä) saa nauttia monta kertaa pitkään ja hartaasti :)

IMG_1160.jpg

Paistoin neljä pellillistä, joista kolme sydämiä ja yhden perinteisiä piparkakkuja.

IMG_1162.jpg

3:ntena piparinpaiston jäljiltä kuumaan uuniin meni jälkiruoka, jossa yhdistyy monta jouluista ja herkullista asiaa: rommiliemessä haudutettuja sekahedelmiä.

Rommiliemi on peräisin luumuista (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/09/syksyn-satoa), joita säilöimme syksyllä. Luumut on nyt syöty, mutta purkin pohjalle jäi kosolti herkullisen vaniljaista rommilientä, joka pääsee arvoiseensa jatkokäyttöön tässä jälkkärissä.

Kuivattuja sekahedelmiä, joista joulun "sekametelisoppa" tehdään, kaadetaan uunivuokaan, ja hedelmät peitetään rommiliemellä. Foliolla peitetyn vuoan annetaan hautua noin 175-asteisessa uunissa tunnista puoleentoista, minkä jälkeen hedelmät ovat ihanasti imeneet liemen maut itseensä.

IMG_1169.jpg

Söimme hedelmiä jälkkäriksi rommirusinajäätelön kanssa...

IMG_1171.jpg

... ja pohdimme, että aamulla on mahdollista syödä samoja hedelmiä maustamattoman jugurtin kanssa. Aika täpäkkä aloitus päivään, mutta toki kaikki rommiliemen alkoholi on haihtunut paistettaessa. Jäljellä on vain hekumallinen maku :)

Huomenna kokeilussa on toffeiset karpalomuffinit, ja otan myös pienen varaslähdön joulukalenteriin...