Viikonloppu lähestyy, joten voi alkaa jo haaveksia herkullisista viikonloppuherkuista! Tämä kukkakaali-viikunasalaatti sai inspiraationsa viime viikon Helsingin Sanomien ruokatorstain salaattireseptistä ja on kerrassaan loistava valinta perjantai-illan illanistujaisiin tai kaveriporukalla kokkailtavaksi. Minun versioni muuttui HS:n reseptistä matkan varrella aika lailla omannäköisekseen, mutta kunnia alkuperäisideasta HS:n ruokatoimitukselle.

DSC_0954.jpg

Salaatti rakennetaan kukkakaalin ympärille, ja ihanaa, rouskuvaa kaalia pilkotaan yksi kokonainen pienenpieneksi muruksi niin, että hakkelus muistuttaa hieman couscousta. Kukkakaalimurun sekaan pilkotaan vihreitä, siemenettömiä viinirypäleitä, kuivattuja viikunoita sekä kuivalla pannulla paahdettuja saksanpähkinöitä. Ihanaa raikkautta salaattiin antaa thai-basilika, jonka hieman anismainen maku on erikoinen, mutta ainakin minun makuuni se sopii hyvin makeiden viinirypäleiden ja viikunoiden kanssa. 

DSC_0949.jpg

HS:n reseptissä salaatinkastike valmistettiin jugurtista, harissasta ja sitruunanmehusta (ainakin muistelen niin, mutta en enää löydä ohjetta, niin en voi tarkistaa), mutta siitä minun ohjeeseeni siirtyi oikeastaan vain sitrus, ja sekin vaihtui limeksi. Pohjana on paksu creme fraiche, jossa on puolikkaan limen kuori ja kokonaisen mehu, sichuaninpippuria, suolaa ja hunajaa. Yksinkertaiset mutta ihanan raikkaat maut.

DSC_0953.jpg

Salaatti toimisi kevyenä lounaana aivan sellaisenaan, mutta hieman ruokaisamman siitä saa jollakin lisäkkeellä, kuten juustolla tai kanalla tai kalalla. Tämän annoksen kruununa komeilee savusiika, jonka savun maku ja suolaisuus tasapainottavat salaatin makeita ainesosia – ja vaikka ensin epäilin savuisen kalan ja sitruksisen kastikkeen komboa, olin aivan väärässä! Ne toimivat mainiosti yhdessä, vaikka toki on totta, että niin hieno raaka-aine kuin kotimainen, hyvin savustettu siika ei välttämättä tarvitsisi minkäänlaista kastiketta rinnalleen.

DSC_0952.jpg

Kukkakaali-viikunasalaatti

1 kokonainen kukkakaali

noin 100 g vihreitä, siemenettömiä viinirypäleitä

80 g saksanpähkinöitä

1 pss kuivattuja viikunoita

+ savukalaa

Kastike:

200 g creme fraichea

1 lime (mehu + osa kuoresta)

1 rkl hunajaa

1-2 tl sichuaninpippuria käsien välissä murskattuna

suolaa.