Tämä syntisen herkullinen mutta nopeasti ja vaivattomasti valmistuva pähkinä-kinuskipiiras on kaiken hyvän lisäksi helposti muunnettavissa gluteenittomaksi, joten siitä pääsee nauttimaan moni. Tähän pohjaan tulee Dominoja, mutta yhtä lailla ne voi korvata gluteenittomilla suklaakekseillä. Ja pohja onkin kakun tekemisen kolmesta vaiheesta ensimmäinen.

1. Pohja

Murskataan 250 grammaa Domino-keksejä ja sekoitetaan murska noin 40 grammaan sulatettua voita.

DSC_0100.jpg

Painellaan seos 20-senttisen irtopohjavuon pohjalle, johon on laitettu leivinpaperi. Jos pohja tuntuu paksulta, siitä voi muotoilla myös reunoja.

DSC_0102.jpg

Laitetaan pohja jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Täyte

Mitataan 2,5 desiä sirosokeria ja 2/3 desiä kylmää vettä kattilaan.

DSC_0106.jpg

Pilkotaan pienemmäksi 4,5 desiä halutunlaisia suolapähkinöitä. Minä käytin puolet maapähkinää ja puolet casheweita.

DSC_0104.jpg

Varataan loput ainekset eli 1 desi kermaa, 70 grammaa voita kuutioina sekä 2 teelusikallista vaniljasokeria.

DSC_0107.jpg

Sitten vain toimeen! Vedestä ja sokerista kiehautetaan ensin siirappi. Huom! Kuumentumisen aikana ei kannata mennä sekoittelemaan sulavaa sokeria, jotta siihen ei tule klimppejä. Siirappi saa kiehua niin kauan, että sokeri paahtuu kauniin ruskeaksi. Aluksi tuntuu, että mitään ei tapahdu, mutta loppujen lopuksi sokeri paahtuu hetkessä, joten kattilaa on syytä päivystää koko ajan.

DSC_0109.jpg

DSC_0110.jpg

Kun seos on kauniin väristä, se otetaan pois liedeltä ja joukkoon sekoitetaan ensin kerma ja sitten voi. Kermaa kaadettaessa seos kuohuu melko paljon, joten kuumaa höyryä on syytä varoa! Ja tässä kohdin täytyy sekoittaa jo voimakkaasti, että massasta tulee kauniin tasaista. Voin lisäämisen jälkeen kinuski laitetaan takaisin liedelle miedolle lämmölle, ja sitä keitellään noin 5 minuuttia.

DSC_0111.jpg

Lopuksi kinuskiin sekoitetaan vaniljasokeri ja pähkinät, ja suolaisen makea pähkinä-kinuskitäyte kaadetaan pohjan päälle.

DSC_0117.jpg

Kakku menee taas siksi aikaa jääkaappiin, kun valmistetaan kuorrutus.

3. Kuorrutus

Kaikki ainekset eli 50 grammaa tummaa suklaata, 50 grammaa maitosuklaata, 60 grammaa voita ja pieni loraus glukoosisiirappia sulatetaan mikrossa tasaiseksi ja kiiltäväksi kuorrutteeksi, joka kaadetaan kakun päälle.

kinuski-p%C3%A4hkin%C3%A4kakku.jpg

Minä otin kakun pois irtopohjavuoasta ennen kuorrutteen levittämistä, jotta se saa valua houkuttelevan näköisesti yli reunojen. Namskis!

Sitten vain syömään :) Rouhin koristeeksi vielä hieman suolapähkinöitä.

DSC_0128.jpg

Kinuski-pähkinätäyte erottuu hauskasti kuorrutuksen alta, kun kakusta leikkaa paloja.

DSC_0137.jpg

Mutta kovin isoa palaa tätä ei voi kerralla syödä, sen verran tuhtia ja makeaa on! 

kinuski-p%C3%A4hkin%C3%A4kakkupala.jpg

PS. Alkuperäinen ohje on Herkkuleivonta-lehden numerosta 3/2015. Olen muokannut ohjetta erityisesti pohjan ja kuorrutuksen osalta, mutta täyte on tehty aivan reseptin mukaan.