Nyt tulee reseptin ja hellan välille aivan uusi aluevaltaus, sillä siirryin pois keittiöstä ja vaihdoin vispilän askartelusaksiin. Tässäkin hommassa tarvitaan suodatinpusseja, mutta niiden läpi ei nyt valuteta kahvia eikä mitään syötävää, vaan niistä muotoillaan ruusuja, joista kootaan valkoinen paperiruusukranssi.

DSC_0138.jpg

Ruusuja varten tarvitaan a) valkoisia, isoja suodatinpusseja, b) jokin pyöreä esine kuten muki, c) nitoja sekä d) sakset.

Suodatinpusseja pinotaan kolme päällekkäin, ja päällimmäiseen piirretään mukia, säilyketölkkiä tai muuta pyöreää esinettä apuna käyttäen kaksi ympyrää niin, etteivät niiden piirit lävistä toisiaan.

DSC_0117.jpg

Kummankin ympyrän keskelle nidotaan yksi niitti.

DSC_0119.jpg

Ja ympyrät leikataan irti toisistaan. Jos haluaisi olla oikein taloudellinen, etsisi niin pienen lasin, että samasta suodatinpaperista saisi kolme ympyrää. Kokeilen hieman erikokoisia ympyröitä, ja Iittalan Kartio-lasi osoittautui liian suureksi ja pieni ryyppylasi taas liian pieneksi. Mauri Kunnaksen kuvittama joulumuki sattui olemaan juuri täydellisen kokoinen, jotta siitä on helppo alkaa rypistellä ruusuja. 

DSC_0120.jpg

Irti leikatuista ympyröistä nimittäin aletaan rypistellä ruusuja yksi paperikerros kerrallaan. Ja kun päällekkäin on kolme suodatinpaperia, jokaiseen ruusuun tulee kuusi terälehtikerrosta.

Ensin ja kaikkein tiukimpaan rytistellään ja mytistellään sisin kerros, josta tulee kukan nuppu.

DSC_0121.jpg

Sen jälkeen mytistellään yksi kerros kerrallaan, kunnes kaikki kuusi on tiukasti nupun ympärillä ja sinulla on kädessäsi tiukasti supussa oleva ruusun kukinto.

DSC_0123.jpg

Nuppua harotaan sormilla varovasti auki niin, että se alkaa muistuttaa kukkivaa ruusua. Tai oikeastaan toisinaan se muistuttaa enemmän neilikkaa, mutta kukkaa kuitenkin ;)

suodatinpussiruusu.jpg

Kukkia kannattaa ensin tehdä useita kymmeniä, ja sitten vasta ruveta liimaamaan niitä styroksiseen kranssipohjaan, jottei kuumaliimapistoolia tarvitse lämmittää yhden tai kahden kukan takia. Ja saattaahan käydä vaikka niin, että ihastut kukkiin korissa tai lasipurkissa etkä halua laisinkaan liimata niitä mihinkään.

DSC_0135.jpg

Mutta jos tahdot ruusuista kranssin, se onnistuu parhaiten tosiaan kuumaliimapistoolilla. 20-senttiseen, pyöreään kranssiin menee noin 70 kukkaa ja isompaan, 25-senttiseen noin 100. Määrät riippuvat toki siitä, miten tiheästi ruusuja asettelee. Jostakin blogista luin, että ison kranssin olisi saanut tehtyä vain kuudellakymmenellä kukalla!

DSC_0136.jpg

Tämä isompi kranssi on vielä kesken ja se tarvitsee vielä useita kymmeniä kukkia. Onneksi illalla televisiota katsellessa kukkia syntyy miltei itsestään... 

DSC_0137.jpg

Pienempi kranssi sen sijaan on valmis, ja pääsi välittömästi koristamaan vaakapaneelista puuseinää. Kranssin taakse styroksilevyyn on liimattu pieni rautalankalenkki, jolla se on helppo ripustaa. Liimaa ei saa kuitenkaan missään vaiheessa laittaa suoraan styroksiin, koska muutoin se sulaa! Liima siis ruusuihin ja ripustuslenkkiin, ja ne kiinnitetään styroksiin.

DSC_0139.jpg

Toistaiseksi puhtaan valkoinen kranssi saa olla aivan paljas oma itsensä, mutta lähempänä joulua saatan haluta suihkia siihen hieman glitteriä ja liimailla muutaman hohtavan helmen sinne tänne ruusujen lomaan... Tai ehkä punainen silkkinauharusetti pääsee koristamaan kranssia, en vielä tiedä...?