20171028-183533.jpg

Jätän Instagramin videoiden paljastuksen vielä seuraavaan postaukseen, koska tämä brownien ja Oreo-juustokakun yhdistelmä ansaitsee välissä oman huomionsa. Jos mielesi tekee jotain todella makeaa ja täyteläistä, tässä on vastaus rukouksiisi: brownie-Oreo-juustokakku.

Pohjaksi tehdään tumma brownie, johon tulee sekä oikeaa suklaata että raakakaakaojauhetta:

200 g taloussuklaata

200 g suolaista voita

4 kananmunaa

4 dl sokeria

0,25 dl raakakaakaojauhetta

1 dl vehnäjauhoja / vaaleaa maissitärkkelystä

1 tl vanilja-aromia

ripaus suolaa.

Voi ja suklaa sulatetaan kattilassa miedolla lämmöllä. Kun seos on tasaista, se otetaan pois levyltä ja joukkoon sekoitetaan puuhaarukalla ensin sokeri ja sitten kananmunat yksitellen. Sitten lisätään vanilja-aromi sekä suola ja lopuksi kaakao ja jauhot. Taikina vain sekoitetaan tasaiseksi ilman enempiä vatkaamisia.

Valmis taikina (jota kannattaa leipurin hieman myös maistella raakana...) kaadetaan irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi ja reunat voideltu kevyesti. Brownieta paistetaan 175 asteessa, ja paistoaika riippuu täysin vuoan halkaisijasta ja halutusta lopputuloksesta. Minä käytin nyt hyvin pientä vuokaa, jonka halkaisija on 20 senttiä, joten pohjasta tulee melko korkea. Paistoin brownieta 35 minuuttia, jonka jälkeen se on pinnalta ja reunoista kypsynyt mutta keskeltä edelleen hyvin valuva. 24-26-senttisessä vuoassa jo 25 minuuttia voi riittää pohjan kypsentämiseen.

(Kuvassa pohja ennen paistamista.)

20171026-171302.jpg

Pohjan tulee saada jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täytteen tekemistä. Ja koska suklainen ja osin taikinamainen pohja saattaisi takertua hyvin tiukasti vuokaan, sen reunat kannattaa pyöräyttää ennen täyttämistä irti vuoasta.

Täytteeseen tulee kakun nimen mukaisesti Oreo-keksejä, jotka ovat amerikkalainen versio kotoisista Dominoistamme. Oreot ovat minusta rapeampia, joten käytin niitä, vaikka itse asiassa maultaan Dominot ovat serkkujaan parempia. Mikä tahansa täytekeksi kuitenkin passaa.

Oreot hienonnetaan kaulimen tai muun työvälineen avulla.

20171026-191234.jpg

Yhdessä puhtaassa kulhossa vatkataan ensin kerma notkeaksi vaahdoksi ja maustetaan vaniljalla ja tujauksella tomusokeria. Toisessa kulhossa notkistetaan tuorejuusto vatkainta käyttäen ja maustetaan juusto aidolla vaniljalla sekä makeutetaan tomusokerilla.

Kun keksit on murskattu ja massat valmiina, kylmässä vedessä lionneet liivatelehdet liuotetaan tilkkaseen kiehuvaa mantelilikööriä. Kun liivateseos on jäähtynyt noin huoneenlämpöiseksi, se kaadetaan ohuena nauhana tuorejuustomassaan koko ajan vatkaimella sekoittaen. Liivatteiden jälkeen joukkoon käännellään keksimuru sekä kermavaahto.

2 dl vispikermaa

5 tippaa vanilja-aromia

2 rkl tomusokeria

1 iso prk Philadelphia-tuorejuustoa

1 vaniljatangon siemenet

1 dl tomusokeria

1 pötkö (noin 140 g) täytekeksejä

2 liivatelehteä

2 rkl mantelilikööriä.

20171026-192701.jpg

Täyte levitetään browniepohjan päälle ja koko kakku laitetaan jääkaappiin jähmettymään yön yli.

20171026-193830.jpg

Jähmettynyt kakku irrotetaan vuoasta. Se voidaan tarjota sellaisenaan, ja varsinkin pieneen vuokaan tehtynä kakku on näyttävän korkea. Toki kakun voi myös koristella, ja koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Minä halusin hyödyntää kakussa olevia keksejä myös koristelussa ja hienonsin yhden keksin ja varovasti puolitin muutamia, jotta sain puoliympyrän muotoisia koristeita aseteltavaksi pystyyn kakun päälle.

20171028-082555.jpg

Oreo-juustokakkumassa on hyvin vähän makea, ja siinä on jopa aavistus suolaista tuntua juustosta. Myös keksinmurut antavat mukavaa suutuntumaa, kunhan keksejä ei hienonna liian hienoksi. Browniepohja sen sijaan on todella täyteläinen, runsas ja yltiöpäisen makea. Yhdessä ne ovat mainio makupari suolaista ja makeaa sekä erilaisia rakenteita, mutta kieltämättä kovin suurta palaa tätä kakkua en edes minä kykene syömään!

Mutta pienen palan otan kuitenkin...

20171028-183525.jpg